Misterija crnog praha u Smederevu razrešena: Država reagovala, moguće i krivične prijave

© Foto : Sputnjiku ustupio Nikola KrstićCrni prah padao je na Smederevo u sredu, tokom cele noći.
Crni prah padao je na Smederevo u sredu, tokom cele noći.  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Železara u Smederevu je važna, hrani hiljade ljudi, ali svako mora da poštuje propise države Srbije, uz već dovoljno visok stepen tolerancije koju naši građani imaju u takvim sredinama, ali ta tolerancija ima granice. Istražujemo šta se desilo, možemo da podnesemo prekršajne prijave, prijave za privredni prestup, ali i krivične prijave.

Ovo za Sputnjik kaže ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan koji potvrđuje naše navode o kojima u samoj železari ćute, da je prošle nedelje Smederevo prekrila specifična ruda - siderit.

© Sputnjiku ustupio Nikola KrstićCrni prah padao je na Smederevo u sredu, tokom cele noći.
Misterija crnog praha u Smederevu razrešena: Država reagovala, moguće i krivične prijave - Sputnik Srbija
Crni prah padao je na Smederevo u sredu, tokom cele noći.

Misterija crnog praha

On objašnjava da su svojstva ove rude takva da se prilikom njenog pomeranja stvara prašina koju je vetar rezneo po Smederevu i okolini. Zahvalan je građanima koji su se obratili na pravu adresu, republički inspektor je odmah reagovao, jer reč je o neposrednoj opasnosti po zdravlje ljudi.

"Istovremeno je doneto rešenje kojim je inspektor privremeno zabranio odlaganje rude na piramidi tog rudnog dvora. Dakle, to je učinjeno istog trenutka, zabranjeno je dalje odlaganje rude do ispunjavanja uslova koje moraju da obezbede da bi se rasejavanje zaustavilo", kaže Trivan.

Na pitanje da li je ovaj incident mogao da ostavi posledice po zdravlje ljudi, ministar Trivan kaže da će odgovor dati medicinski stručnjaci, ali i da je mera koju je izrekao inspektor prva reakcija, da će se ministarstvo ekologije tek baviti ovim slučajem.

© Foto : Sputnjiku ustupio Nikola RistićCrveni prah koji se širi iz železare za građane Smedereva odavno nije iznenađenje, ali crni ih je digao na uzbunu.
Misterija crnog praha u Smederevu razrešena: Država reagovala, moguće i krivične prijave - Sputnik Srbija
Crveni prah koji se širi iz železare za građane Smedereva odavno nije iznenađenje, ali crni ih je digao na uzbunu.

Moguća krivična prijava

"Železara je dužna da bez odlaganja preduzme sve tehničke mere kako bi se koncentracija tih zagađenih materija u vazduhu smanjila na zakonom predviđen nivo. Dobili su zadatak da primene čitav niz tehničkih mera, koje su njima već poznate, a mi ćemo ih sada pomno pratiti", kaže ministar Trivan.

Na pitanje da li će železara trpeti posledice zbog incideta, kaže da je to moguće i da država od toga ne beži, jer svako mora da poštuje propise. Građani u ovakvim sredinama imaju visok stepen tolerancije, ali ona ima granice, kaže.

"U ovakvim slučajevima mere koje naložimo ne ispoštuju se uvek, pa već u sledećem obilasku inspektori primenjuju značajno strože, uključujući i poziv Tužilaštvu. Ono i samo može da reaguje, ako smatra da je ugrožena životna sredina, zdravlje ili životi građana. I u ovom slučaju možemo da podnesemo prekršajnu prijave, prijavu za privredni prestup, ali, boga mi, i krivičnu prijavu".

© Foto : Sputnjiku ustupio Nikola RistićCrni prah još uvek je u baštama i dvorištima žitelja Smedereva.
Misterija crnog praha u Smederevu razrešena: Država reagovala, moguće i krivične prijave - Sputnik Srbija
Crni prah još uvek je u baštama i dvorištima žitelja Smedereva.

Želazara odgovorna, ali spora

Trivan dodaje da generalno, saradnja sa železarom u Smederevu jeste dobra, da je zbog specifičnosti posla inspektori često obilaze, ali da je ministarstvo tu i da bi pomoglo privrednicima da dostignu potrebne standarde.

"Oni imaju i posebnu grupu ljudi koji se bave životnom sredinom, a perod u kome se nalazimo je neka vrsta tranzicije koja će trajati još neko vreme dok oni s jedne strane ne učine sve što mogu da bi u krizi zbog koronavirusa funkcionisali profitabilno, a sa druge, primena mera žaštite životne sredine traži puno novca, a najviše vremena", kaže Trivan.

© AFP 2023Železara Smederevo
Misterija crnog praha u Smederevu razrešena: Država reagovala, moguće i krivične prijave - Sputnik Srbija
Železara Smederevo
Korišćenje rude samo tokom dana

On dodaje da su se Kinezi kada su ušli u železaru obavezali da će sprovoditi čitav niz mera i da ih sprovode, ali očigledno nedovoljno brzo, jer tehnološki proces to ne dozvoljava.

Crni prah iz železare padao je na Smederevo i okolinu u sredu tokom cele noći, prekrio kuće, dvorišta i useve. Snimak ove neobične pojave objavilo je udruženje građana "Pokret Tvrđava" koje očekuje reakciju tužilaštva, jer smatra da je reč o brutalnom ugrožavanju života ljudi.

Posle incidenta železari je za početak strogo zabranjeno korišćenje ove rude, uvezene iz Turske, tokom noći, jer se u baratnju njome pomno moraju pratiti meteorološki uslovi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala