Brnabić: Srbija druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Pratite nas
Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija u drugom kvartalu ove godine bila druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je Srbija drugi kvartal završila sa padom BDP-a od 6,5 odsto, iako je projektovan pad bio mnogo veći - 15,4 odsto

Kazala je i da je u junu ostvaren blagi rast od 0,1 odsto.

Kako je istakla uprkos krizi Srbija ima stabilan broj zaposlenih i u drugom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prošle, beleži se veći broj zaposlenih za 1,6 odsto.

Apokalipsa - Sputnik Srbija
Tektonske promene u ekonomiji: Istorijski pad EU i Amerike, Kina i Indija rastu

Brnabić je rekla da ohrabruje to kako se ponaša tržište rada, budući da je ovo najveća kriza koju svet pamti.

Rekla je da privreda Srbije u prvom kvartalu bila najbolje rastuća u Evropi sa rastom od pet odsto, a da su iza nas bile Irska, Turska, Rumunija, Crna Gora, Litvanija...

"U drugom kvartalu ove godine mi smo druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi, Litvanija je u drugom kvartalu bolja od Srbije, imala je manji pad od 3,1 odsto, mi smo imali pad od 6, 5 odsto, a posle nas je Letonija sa 9,6 odsto...", rekla je premijerka

Ona je istakla da se iz svega toga vidi zašto su to dobre vesti i zašto treba da se ponosimo rezultatima, jer se pokazalo da odgovoran i naporan rad, disciplina i vera u Srbiju i ogromno poverenje koje imaju strani investitori daju to za pravo.

"Nismo imali nijedno otkazivanje stranih direktnih investicija i ohrabruje to da ćemo u u septembru i oktobru imati postavljanje kamena temeljca za nove pogone. Svi indikatori pokazuju da ćemo, ako ovako nastavimo, imati dobar rezultat", rekla je Brnabić, prenosi Tanjug.

Premijerka je rekla da su, obzirom na okolnosti u svetu, rezultati Srbije nešto čime treba da budemo ponosni kao zemlja.

"Zaista fantastičan rezultat. U ovakvim okolnostima, u ovakvom trenutku na svetu sa ovakvim trpljenjem ne samo naše ekonomije, nego ekonomije čitavog sveta, na koju smo na kraju krajeva mi oslonjeni, ovo je zaista nešto čime mi treba da se ponosimo", rekla je Brnabić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala