Zaharova: Ponovno otvaranje istrage o padu aviona Kačinskog – beskonačna fantazija

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je zaključke nove istrage po pitanju pada aviona bivšeg poljskog predsednika Leha Kačinskog ocenivši da je sve to postalo „beskonačna fantazija po uzoru na književna dela američkog pisca Vilijama Foknera“.
„Evo baš sam pročitala navode o tome da je poljska komisija u ponovnoj istrazi o padu aviona bivšeg predsednika Poljske Leha Kačinskog zaključila da je uzrok katastrofe bio trotil, koji je navodno podmetnut u letelicu tokom remonta u Rusiji. Moram da podsetim da istragu sprovodi komisija koju predvodi bivši ministar odbrane Poljske Antoni Mačerevič“, napisala je Zaharova na Fejsbuku.

Prema njenim rečima, ova ponovna istraga predstavlja ni manje ni više „Joknapatafu“ (imaginarni okrug u SAD koji je u svojim delima stvorio američki pisac i nobelovac Vilijam Fokner) savremene Poljske. Imaginarijum se prelio u realnost, radi se o beskonačnoj fantaziji“, ocenila je.

Zaharova je posavetovala članovima poljske komisije da ponovo poslušaju komunikaciju pilota poljskog predsedničkog aviona, kako bi sami sebi pojasnili neke stvari.

Pad aviona Tu-154

Avion Tu-154  poljskog predsednika Leha Kačinskog pao je 2010. godine prilikom sletanja na aerodrom „Smolensk severni". Poginulo je 96 ljudi Ruski stručnjaci su došli do zaključka da je, s obzirom na meteorološke uslove, kapetan posade trebalo da sleti na rezervni aerodrom, ali to nije učinio. Avion se spuštao u uslovima loše vidljivosti, što je dovelo do tragedije.

Poljska traži od Rusije da preda olupinu aviona Tu-154. Ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev je izjavio da ostaci letelice ostaju u Rusiji, jer poljska strana još nije završila istragu.

Ruske vlasti su u više navrata saopštile da nisu ni na koji način umešane u pad aviona, dok je predsednik Vladimir Putin sve te optužbe ocenio kao besmislene.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala