Rusko naoružanje se plaća i palminim uljem

© Sputnik / Anton Balašov / Uđi u bazu fotografijaLovac Su-35S akrobatske grupe "Sokoli Rusije" na aerodromu u Vladivostoku
Lovac Su-35S akrobatske grupe Sokoli Rusije na aerodromu u Vladivostoku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako Vašington preti sankcijama, azijske države su zainteresovane za kupovinu ruskog oružja.

Rusija je sve svoje snage usmerila na prodaju naoružanja Jugoistočnoj Aziji, kako bi ojačala ekonomiju i diplomatske odnose, iako je već neko vreme pod sankcijama Zapada, piše japanski „Nikkei Asian Review“(Nikkei).

Ambasador Rusije u Džakarti, Ljudmila Vorobjova, je izrazila veliku nadu da će Indonezija kupiti ruske lovce Su-35. Vlada Indonezije je još 2018. godine potpisala ugovor za kupovinu 11 aviona u vrednosti od 1,1 milijardi dolara, bez obzira što je Amerika zapretila većim sankcijama prema Džakarti ako se realizuje kupovina.

„Sankcije ne mogu da utiču na kupovinu kvalitetnog ruskog naoružanja“, izjavila je Vorobjova novinarima.

Indonezija razmatra kupovinu Su-35S kao svojih novih lovaca. Na taj način bi pratila Moskvu i Vašington.

Svoju saradnju sa Rusijom na temu naoružanja je potvrdio i Vijetnam 3. jula na „onlajn“ sastanku. Pored toga, Rusija je u januaru isporučila tenkove Laosu.

Prema informacijama Stokholmskog međunarodnog instituta, Rusija je prodala 28 odsto od svog naoružanja koje je planirala za zemlje Azije u periodu 2010-2019. godine.

Prodaja u Americi je sa 23 pala na 18 odsto. Uspešnija je bila Kina, koja je za poslednjih 20 godina udvostručila izvoz naoružanja, ali Peking i dalje zaostaje za Moskvom za 8 odsto. Prema navodima autora, članka rusko oružje je jeftinije od američkog i evropskog.

Indonezija i Tajland su periodu virusa korona smanjili troškove za kupovinu naoružanja, dok Kina povećava vojnu aktivnost u Južnom kineskom moru, tako da je naoružanje iz Rusije privlačno.

„Rusija ima fleksibilan stav na temu načina plaćanja, što za nju predstavlja prednost“, rekao je direktor sektora političkih istraživanja japanskog Nacionalnog instituta odbrane Sindzi Hiodo.

Indonezija planira da polovinu iznosa na ime kupovine Su-35 plati izvozom palminog ulja, gume i drugih proizvoda.

Moskva planira da podigne ekonomsku moć izvozom naoružanja u Jugoistočnu Aziju. Na taj način razvija i saradnju sa više strana u nadi da će se odnosi Amerike i Kine uskoro pogoršati.

Takođe, rukovodilac „Rosteha“ Sergej Čemezov je u razgovoru s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom saopštio da je izvršena prva isporuka Turskoj, a u pitanju je protivraketni sistem S-400 „Trijumf“.

Prema njegovim rečima, vrednost ugovora je 2,5 milijardi dolara. „To je prvi veliki ugovor koji smo sklopili sa državom članicom NATO“, citira Čemezova pres-služba Kremlja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala