Neviđena pojava zastrašila građane: Crni prah prekriva deo Šumadije, a stiže iz Turske

© Foto : Sputnjiku ustupio Nikola KrstićCrni prah padao je na Smederevo u sredu, tokom cele noći.
Crni prah padao je na Smederevo u sredu, tokom cele noći.  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crni prah prekrio je prošle nedelje centar Smedereva i okolna naselja u Šumadiji i uznemirio građane koji traže hitnu reakciju države, jer smatraju da su životno ugroženi. Otkriveno je da misteriozni prah dolazi iz Železare, koja je u proizvodnju ubacila novu rudu siderit, nedavno uvezenu iz Turske.

Crni prah padao je na Smederevo u sredu tokom cele noći. Prekrio je kuće, dvorišta i useve. Snimak ove neobične pojave objavilo je udruženje građana "Pokret Tvrđava", koje zahteva hitnu reakciju Ministarstva za zaštitu životne sredine, ali i Tužilaštva, uz objašnjenje da je reč o brutalnom ugrožavanju života ljudi.

© Tanjug / Rade PrelićŽelezara Smederevo
Neviđena pojava zastrašila građane: Crni prah prekriva deo Šumadije, a stiže iz Turske - Sputnik Srbija
Železara Smederevo

Crni prah uznemirio građane

Aktivista udruženja Nikola Krstić za Sputnjik objašnjava da stanovnici Smedereva godinama imaju probleme sa crvenom prašinom koja pada po gradu, a crni prah ih je jako uznemirio, jer ga vide prvi put.

"Kompletan reon oko železare, četiri sela, naselja i centar grada koji je pet kilometara od nje, bio je prekriven crnim prahom. Ne znamo šta je, pretpostavljamo da je čelična ili rudna prašina. Kad se pređe rukom, ne može da se skine, ne može ni sapunom da se očisti", pričai uznemireni Krstić.

Udruženje se već sledećeg jutra obratilo Ministarstvu za zaštitu životne sredine, koje ih je uputilo na republičku inspekciju. Kontaktirali su inspektora koji je izašao na teren i fotoigrafisao crnu prašinu. Još nismo dobili zvanično objašnjenje o čemu se radi, a pokušali smo da kontaktiramo i rukovodstvo železare, kaže Krstić.

© Foto : Sputnjiku ustupio Nikola RistićCrni prah još uvek je u baštama i dvorištima žitelja Smedereva.
Neviđena pojava zastrašila građane: Crni prah prekriva deo Šumadije, a stiže iz Turske - Sputnik Srbija
Crni prah još uvek je u baštama i dvorištima žitelja Smedereva.

"Što se tiče menandžmenta fabrike, vrlo teško se dolazi do njih, do bilo kakve informacije, prosto, nailazimo na zid. Imali smo samo jedan sastanak u Agenciji za zaštitu životne sredine, bio je konstruktivan, dali su neka obećanja, međutim, ništa nisu ispunili", kaže sagovornik Sputnjika.

Ovo nije prvi put da udruženje "Pokret Tvrđava" skreće pažnju nadležnih na ekološke probleme u gradu u kome je smešten kineki gigant.

Jednom prilikom su i blokirali su železaru, odnosno put i prugu, da bi skrenuli pažnju na, kako kažu, ogromne razmere zagađenja, ali i na šljaku koju fabrika neadekvatno skladišti po selima u okolini.

© Sputnjiku ustupio Nikola Krstić"Kad se preko njega pređe rukom, ne može da se skine, ne može ni sapunom da se skine", kaže uznemireni Krstić.
Neviđena pojava zastrašila građane: Crni prah prekriva deo Šumadije, a stiže iz Turske - Sputnik Srbija
"Kad se preko njega pređe rukom, ne može da se skine, ne može ni sapunom da se skine", kaže uznemireni Krstić.

Siderit iz Turske je “krivac”

Šta je uzrok padanja crnog praha po Smederevu u nadležnom ministarstvu nismo uspeli da saznamo. Međutim, kako su Sputnjiku nezvanično rekli zaposleni u Železari Smederevo, u proces proizvodnje ubačena je nova ruda nedavno uvezena iz Turske, siderit.

Reč je o rudi koja se inače na mnogim mestima u svetu koristi u proizvodnji železa.

U međuvremenu se oglasila i železara koja tvrdi da je 24. jula počela upotreba algorude novog dobavljača iz Turske, koja je sitnije strukture od do sada korišćene.

Zbog toga su, kako ističu, propisane nove mere prevencije za suzbijanje prašine, poput pojačane kontrole pretovara, kao i dodatno kvašenje pri rukovanju.

© Foto : Sputnjiku ustupio Nikola KrstićI tri dana posle ispuštanja iz železare, prah je nemoguće oprati.
Neviđena pojava zastrašila građane: Crni prah prekriva deo Šumadije, a stiže iz Turske - Sputnik Srbija
I tri dana posle ispuštanja iz železare, prah je nemoguće oprati.

„Te mere su pokazale rezultat, ali se te noći dogodio incident usled pada pritiska i vetra, kada je došlo do širenja prizemne prašine ka najbližim kućama“, tvrde u železari i dodaju da će se istovar sporne rude ubuduće obavljati samo tokom dana, kako bi se bolje pratili meteorološki uslovi.

Ipak, železari je za sada tokom noći i napismeno zabranjeno korišćenje ove rude, koja je na granici prošla trijažu i dobila neophodne sertifikate.

Studije o proceni uticaja na životnu sredinu ne propisuju koja ruda može da se koristi u ovakvim fabrikama u Srbiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala