Dve zemlje bivše Jugoslavije grade još jednu nuklearnu elektranu?

CC0 / piksabej / Nuklearna elektrana
Nuklearna elektrana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Slovenija i Hrvatska spremne su da učestvuju u mogućoj izgradnji nuklearne elektrane „Krško 2“ (NEK 2), izjavili su zvaničnici dve zemlje.

Slovenija i Hrvatska već su učestvovale u izgradnji nuklearne elektrane „Krško“ čije vlasništvo po pola dele energetske kompanije dve zemlje, a poruke slovenačkih ministara i državnih zvaničnika da Slovenija namerava graditi „NEK 2“ prihvaćene su ovih dana s druge strane granice.

Naime, hrvatski ministar energetike Tomislav Ćorić rekao je da Hrvatska neće imati ništa protiv da dobije stabilan i relativno velik izvor električne energije iz drugog bloka nuklearne elektrane Krško.

„Ako se Slovenija odluči za izgradnju drugog bloka i ponudi potencijalnim partnerima udeo u finansiranju ovog skupog projekta, mislim da bi Hrvatska trebalo da razmotri dugoročan i stabilan izvor električne energije“, rekao je ministar Ćorić.

Hrvatska, kao suvlasnik nuklearne elektrane i susedna zemlja, trenutno učestvuje u javnoj raspravi o prekograničnom uticaju ovog projekta, dodao je Ćorić.

Suvlasnički odnos nuklearne elektrane „Krško“ između Slovenije i Hrvatske poslednjih godina nije prošao bez nesuglasica, a pitanje skladištenja otpada, koji je problem i u odnosima sa Bosnom i Hercegovinom, trenutno je bez rešenja.

S tim u vezi, hrvatski ministar Ćorić ponovio je da slovenska ponuda za zajedničko skladište u Vrbini nije prihvatljiva za Hrvatsku iz već poznatih razloga. Glavno je da Hrvatska tamo ne bi mogla skladištiti sav preostali radioaktivni otpad, prenosi portal „Indikator“.

Hrvatska trenutno proizvodi oko 60 odsto vlastite električne energije.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala