Glavni američki epidemiolog sumnja u rusku vakcinu

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaLekar priprema špric sa vakcinom
Lekar priprema špric sa vakcinom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Malo je verovatno da će Rusija, Kina i druge zemlje prestići Ameriku kad je reč o vakcini protiv virusa korona, smatra glavni američki epidemiolog Entoni Fauči. On je na saslušanju pred američkim Kongresom izrazio sumnju u to da Kina i Rusija sprovode ispitivanja svojih vakcina.
„Nadam se da Kinezi i Rusi zaista sprovode ispitivanja vakcina pre nego što je primene na nekome, jer su izjave o postojanju vakcine spremne za široku primenu a bez ispitivanja - u najmanju ruku problematične“, kaže Fauči.

On kaže da Amerika napreduje veoma brzo.

„Ne verujem da će se neka druga vakcina pojaviti toliko pre naše da ćemo morati da zavisimo od drugih zemalja“, rekao je Fauči.

Kako je dodao, lično gaji oprezni optimizam kad je reč o mogućnosti da se vakcina dobije pre kraja ove ili početkom naredne godine.

U Americi na vakcini radi nekoliko privatnih kompanija, a jedna od njih je sada u trećoj fazi ispitivanja.

Fauči je pred Kongresom rekao i da je u klinička ispitivanja uključeno 30.000 ljudi, a da se prijavilo još 250.000 njih.

Podsetimo, vice-premijer Rusije Tatjana Golikova je rekla da najbolju perspektivu u Rusiji imaju dve vakcine – na jednoj je radio centar „Gamalej“, a na drugoj  „Vektor“.

Registracija prve očekuje se u avgustu, a proizvodnja u septembru, dok se registracija druge planira za septembar a proizvodnja za oktobar.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala