Darko Šarić proglašen krivim

© AFP 2023Darko Šarić
Darko Šarić  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalni sud u Beogradu proglasio je krivim Darka Šarića jer je sa saradnicima u Srbiji „oprao“ više od 20 miliona evra prljavog novca, za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina. Šarić je osuđen na devet godina zatvora.

Šariću je za pranje novca izrečena kazna od sedam godina, a za podstrekavanje drugih na pranje novca četiri godine zatvora, a kao jedinstvenu kaznu sud mu je izrekao devet godina, prenosi Tanjug.

Proglašen je krivim jer je prljav novac kriminalne grupe od šverca kokaina investirao u legalne tokove, naveo je pored ostalog sudija Siniša Petrovići, napominjući da je sve rađeno po prethodnom dogovoru i sa znanjem Šarića.

Njegovi saradnici osuđeni su na kazne od dve do sedam godina zatvora, jedna optužena je oslobođena optužbi, dok je protiv dvojice optužba odbijena.

Nebojša Jestrović osuđen je na pet godina zatvora, nekadašnji Šarićev advokat Radovan Štrbac na sedam godina zatvora, dok su na po četiri godine osuđeni Predrag Milosavljević, Zoran Ćopić, Marinko Vučetić, Bojan Stanojković i Boban Stoiljković.

Na po tri godine zatvora osuđeni su Arguš Erdinć i Marko Dabović, a po dve godine su dobili Goran Bogdanović i Stevica Kostić.

Supruga advokata Štrpca, Dubravka Štrbac oslobođena je optužbi, kao i Nemanja Krstajić, dok je protiv Nebojše Spasića i Dušana Kovačevića sud odbio optužbu.

Šarić nije prisustvovao izricanju presude, po sopstvenoj želji da ne bude privođen iz Okružnog zatvora u Beogradu, gde se nalazi u pritvoru od marta 2014. godine, kada se predao srpskim vlastima nakon višegodišnjeg bekstva.

Ovo je prvostepena presuda na koju i tužilaštvo za organizovani kriminal i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Presuda je doneta većinom glasova tročlanog sudskog veća.

Šarić je u drugom postupku zbog organizovanja grupe za krijumčarenje kokaina, u decembru 2018. godine, osuđen na 15 godina zatvora i sada se čeka odluka Apelacionog suda po žalbama u tom slučaju.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali „oprali“ oko 22 miliona evra, zarađenih krijumčarenjem kokaina, a optuženi su to negirali.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka. Ta sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i za kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je, između ostalog, ulagan i u novosadski hotel „Putnik“, „Mitrosrem“ iz Sremske Mitrovice, „Palić“ iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru. Optuženi se, međutim, brane da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je reč o legalno zarađenom novcu.

Šarić se, nakon višegodišnjeg bekstva, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala