Ukrajina: Spremni smo na kompromise kako bi okončali rat u Donbasu

© Sputnik / Jevgenij Kotenko / Uđi u bazu fotografijaLeonid Kravčuk
Leonid Kravčuk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi ukrajinski predsednik Leonid Kravčuk, koji je u četvrtak pristao da predvodi kijevsku delegaciju u pregovorima kontakt grupe za regulisanje situacije u Donbasu, izjavio je i intervjuu za „RBK-Ukrajina“ da je spreman da pravi kompromise u rešavanju sukoba.
„Postoji samo jedna misija – da se okonča rat, kako bi u Ukrajini vladao mir i kako bismo živeli spokojno, bez krvi, užasa, gubitaka i uništenja. Moja misija je da u Donbasu i Ukrajini bude mir. Učiniću sve što mogu da to postignem. Pravićemo kompromise“, izjavio je Kravčuk, ne precizirajući o kakvim konretno kompromisima je reč.

Govoreći o posebnom statusu Donbasa, bivši ukrajinski predsednik je istakao da će se zalagati za prelazak sa reči na „konkretna dela“. On je objasnio da je to važno kako bi se uspostavilo upravljanje od kojeg će ljudi, koji tamo žive, imati korist, kao i da će ljudi osetiti da su vlasnici svoje zemlje.

Ranije je Kravčuk u intervjuu za list „Apostrof“ izjavio da bi jedan od kompromisa o Donbasu mogao da bude stvaranje slobodne ekonomske zone u regionu. Istovremeno, istakao je da se kompromis o Donbasu ne može odnositi na pitanje granica, suvereniteta, gubitka nezavisnosti ili teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Bivši predsednik Ukrajine Leonid Kučma prestao je da radi u kontakt grupi za rešavanje sukoba u Donbasu. Kasnije je potpredsednik ukrajinske vlade i prvi zamenik šefa ukrajinske delegacije za Donbas u Minsku Aleksej Reznjikov izjavio da će privremeno predvoditi pregovarački proces, nakon odlaska Kučme.

Rat u Donbasu  

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba.   

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala