Lakši posao za crnogorske birače: Optimizam posle dogovora četiri opozicione partije

© AP Photo / Darko VojinovićIzbori u Crnoj Gori
Izbori u Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nadamo se da će objedinjavanje četiri opozicione partije omogućiti građanima da imaju što lakši posao na izborima 30. avgusta, kaže portparol Nove srpske demokratije i funkcioner DF-a Marko Kovačević povodom vesti o formiranju velike izborne koalicije u Crnoj Gori.

Koaliciju čine Demokratski front (DF), Socijalistička narodna partija (SNP), Narodni pokret i Prava Crna Gora, a iako je čitava stvar i dalje „vruća“, Kovačević za Sputnjik kaže da na objedinjavanje u tom opozicionom savezu gledaju sa optimizmom.

„Demokratski front se do početka zalagao za što širi nastup opozicionih subjekata na sledećim izborima. Učinili smo sve što je u našoj moći i nadamo se da će to dati konkretan rezultat koji će omogućiti građanima da imaju što lakši posao 30. avgusta“, kratko je prokomentarisao Kovačević za Sputnjik.

Sada ostaje da se za vikend brzinski usaglasi izborna opoziciona lista ove velike koalicije, ali i dogovori njen nosilac. Ono što je sigurno jeste da će to biti nestranačka ličnost, a u igri su imena tri univerzitetska profesora.

Time je u dobroj mjeri ispoštovana većinska volja opoziciono nastrojene javnosti koja je od opozicije tražila objedinjavanje, obezbijeđen efekat sinergije, ali i što je najvažnije, izbjegnut je scenario potencijalnog rasipanja tvrdih antirežimskih glasova.  

Što se pak tiče ostalih opozicionih kolona, one su odavno najavljene i poznate, pa je koalicija Demokratska Crna Gora – Demos  – PIR – Nova ljevica – Društvo za istraživanje politike, upravo danas predala izbornu listu, koju će 30. avgusta prevoditi predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.

Treću izbornu kolonu opozicije predvodi Građanski pokreta URA na čelu sa Dritanom Abazovićem, koji na izbore izlazi udružen sa grupom građana CIVIS.

I dok se koalicije okupljene oko Demokrata i Građanskog pokreta URA u ideološkom smislu predstavljaju kao grupacije - „građanske opozicije“, pri čemu URA više slovi za tvrdu procrnogorsku političku opciju, velika koalcija DF- SNP- Prava CG- Narodni pokret u javnostu se uslovno tretira kao konglomerat prosrpskih stranaka – pa će simpatizeri opozicije shodno svojim preferencijama moći da izaberu između ove tri opozicione kolone.

Takođe, važan detalj je i da je konačno razriješena dilema i povodom orjentacije Socijaldemokratske partije (SDP) Ranka Krivokapića, koja je protekle četiri godine u parlamentu provela u opozicionim klupama, a iz koje sada jasno poručuju da im je, ukoliko dosegnu cenzus, ideološki mnogo bliži vladajući DPS.

Istovremeno, sa druge strane je odavno izvjesno da će Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića kao okosnica tridesetogodišnje vlasti nastupiti u koaliciji sa Liberalnom partijom.

Na izbore samostalno izlaze i dosadašnji koalicioni partneri DPS – Socijaldemokrate (SD) predsjednika Skupštine Ivana Brajovića, te Bošnjačka stranka, koalicija nacionalnih albanskih partija i Hrvatska građanska inicijativa (HGI).

Crna Gora inače, prema podacima iz 2019. godine, ima 51 političku partiju, najviše po glavi stanovnika u regionu. Ipak, u trci za parlamentarne izbore zakazane za 30. avgust 2020. izdvaja se samo njih desetak.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala