Igra za presto: Nominacije za Emi 2020. /video, foto/

Pratite nas
U igri za presto u medijskom prostoru, utakmicu je izgubila umetnička vrednost. Svi oni koji prate Emi da bi se informisali „šta da pogledaju“, ostaju uskraćeni za čitav opseg sjajnih serija proizvedenih van Amerike i van engleskog govornog područja, kaže u razgovoru za Sputnjik filmski kritičar Slobodan Vujanović.

Gledali ste u prethodnoj sezoni

Pandemija nas je ove godine naterala da ostanemo kod kuće, ali izgleda da nas je naterala i da ostanemo verni TV serijama koje smo prethodnih godina pratili. Makar je to poruka koju nam ovogodišnja nominacija za Emi šalje. Imena, lica i favorite iz prethodnih godina gledaćemo i ove, a posebno mesto za ovu prestižnu nagradu zauzimaju serije koje tematizuju probleme koje potresaju Ameriku ovih dana.

Distopijska drama „Nadzirači“ vodeći je kandidat sa 26 nominacija, dok je Amazonova komedija „Čudesna gospođa Mejzel“ druga serija po broju nominacija u 20 kategorija. U kontekstu produkcije, iako su HBO i Amazon bili veoma vredni ove godine, Netfliksu je ipak pripalo najviše nominacija, čak 160.

© AP Photo / Mark Von HoldenRedžina King nominovana je za glavnu žensku ulogu u seriji "Nadzirači"
Igra za presto: Nominacije za Emi 2020. /video, foto/ - Sputnik Srbija
Redžina King nominovana je za glavnu žensku ulogu u seriji "Nadzirači"

Nesumnjivo je da je ovogodišnja produkcija TV programa bila odlična koliko i neke prethodne. Jedino što serije nominovane za Emi to ne reflektuju, smatra Slobodan Vujanović, filmski kritičar i autor rubrike „TV gonič“.

„Poslednjih godina Emi je postao bitniji za nove brodkastere poput Netfliksa, Hulua i Amazona, jer njihovim proizvodima kreira publicitet zbog kojeg ekspresno stiču nove pretplatnike, a to je najveći cilj. Izvesna kompetitivnost između novih brodkastera i kralja Emija, HBO-a, takođe funkcioniše kao mini igra prestola koja treba da utvrdi novog, za gledaoca najisplativijeg, vladara. I ništa drugo.“
© AP PhotoEmi 2020: Nominacije za najbolje serije u kategoriji drame
Igra za presto: Nominacije za Emi 2020. /video, foto/ - Sputnik Srbija
Emi 2020: Nominacije za najbolje serije u kategoriji drame

Među kandidatima za najbolju seriju u kategoriji drame našli su se moderno iščitavanje Šekspirovog „Lira“ – „Naslednici“, mračni triler „Ozark“, „Mandalorijanac“, sjajna „Kruna“ i već viđeni „Bolje pozovite Sola“, „Sluškinjina priča“, „Ubiti Iv“, i „Čudnije stvari“.

Prema mišljenju našeg sagovornika, najkritičnije su one nominacije u kojima vidimo efekte oštre borbe brodkastera.

„Kako drugačije objasniti prisustvo serija poput „Mandalorijanac“, „Čudnije stvari“ i „Ubiti Iv“ u kategoriji „najbolje drame“? Iako je „Mandalorijanac“ sjajan, „Čudnije stvari“ vest od juče, a „Ubiti Iv“ sada već ozbiljna auto-parodija, to nisu materijali koji treba da se nađu u toj ’prestižnoj’ kategoriji, jer njihovo prisustvo srozava i sve ostale.“

Socijalna pravda – tema ili povod za promociju?

Prema statistici koju se sproveo Los Anđeles tajms, u kategoriji glume, 33 odsto nominovanih pripadaju afričko-američkoj populaciji, što je znato više u odnosu na 14 odsto tokom prethodnih pet godina.

„Čudesna gospođa Mejzel“, priča o domaćici koja pedesetih godina postaje stend ap komičarka nominovana je za najbolju komediju i otvorila temu žene kao žrtve u borbi za poziciju u društvu, čemu se pridružuju nominacije koje su osvojile serije kao što su „Nesigurna“ i „Gospođa Amerika“.

CC BY-SA 3.0 / Peabody Awards / Glavni glumci serije „Čudesna gospođa Mejzel“
Igra za presto: Nominacije za Emi 2020. /video, foto/ - Sputnik Srbija
Glavni glumci serije „Čudesna gospođa Mejzel“

Inkluzivnost svih polova, rasa i orijentacija u procesu izrade neke serije razumljiva je, smatra Vujanović. Međutim, kada se nameće kao recept za kreiranje dramskog dela, to postaje kontraproduktivno.

„Prosečna i anti-dramska serija „Nadzirači“ pokupila je najviše nominacija i to će ’teve Holivudu’ biti sjajna prilika da tapše sebi i svojoj borbi protiv rasizma, ali za najbolju „crnu“ priču ove godine, opet, nije bilo mesta. Jer verovatno niko od članova Akademije nije gledao „Godfather of Harlem“, u kojoj su svi junaci moralno ambivalentni i prepušteni omiljenoj američkoj zabavi - borbi za opstanak.“

Ceremonija dodele Emi nagrada planirana je za 20. septembar na Ej-Bi-Siju. Šou će, po treći put u svojoj karijeri, voditi Džimi Kimel. Dakle - već viđeno. 

Pročitajte još:

Slovenska duša Netfliksovog hita

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala