Amerika namerava da izdvaja 300 miliona dolara godišnje za Ukrajinu

© Flickr / rj_schmidtAmerički Senat
Američki Senat - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grupa senatora, koji predstavljaju Republikansku i Demokratsku stranku SAD, podnela je predlog zakona kojim se predviđa da se za vojnu pomoć Ukrajini izdvaja 300 miliona dolara godišnje, uključujući stavljanje na upotrebu ubojitog oružja.

Pored toga, senatori predlažu izdvajanje četiri miliona dolara godišnje za obuku ukrajinskih oficira.

Pentagon trenutno pruža vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od otprilike 250 miliona dolara godišnje. Time senatori žele da učvrste finansijske obaveze Vašingtona u vidu posebnog zakona.

U dokumentu se takođe zahteva da Bela kuća imenuje posebnog izaslanika za Ukrajinu kao predstavnika SAD u mirovnim pregovorima u normandijskom formatu i da olakša dijalog između zemalja Crnog mora.

Oklopna vozila hamvi američkih oružanih snaga - Sputnik Srbija
Odbrana od „ruske agresije“: Ukrajina dobija od SAD opremu vrednu preko 60 miliona dolara

Pored toga, predlog zakona poziva američki Stejt Department da formira radnu grupu za Ukrajinu sa odgovarajućim evropskim saveznicima.

Ranije je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da SAD planski povećavaju svoju vojnu pomoć Kijevu, pokušavajući da učvrste svoj uticaj na odbrambeni sektor Ukrajine. Ona je takođe rekla da Amerika pogoršava sukob u Donbasu time što isporučuje oružje Kijevu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala