Sa mape Kijeva nestala Ruska ulica

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKijev
Kijev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanici Kijevskog gradskog veća glasali su za preimenovanje Ruske ulice, koja se nalazi u Darnickoj oblasti u prestonici Ukrajine. Ukrajinski portal „Strana“ prenosi da je 28. jula odlučeno da će ulica sada nositi ime Jurija Litvinskog, učesnika bataljona „Donbas“, koji je poginuo u bici kod Ilovajska u avgustu 2014. godine.

Kako navodi portal, o tome je saopštio putem Fejsbuka član komisije za pitanja imenovanja pri kijevskom gradonačelniku Timofej Martinenko-Kušljanski.

„Ruska ulica je upravo nestala u Kijevu. Umesto nje pojavila se ulica Jurija Litvinskog — junaka rusko-ukrajinskog rata, borca bataljona ’Donbas‘, koga je mecima usmrtio ruski snajperista u blizini Ilovajska. Njegova porodica živi nedaleko od bivše Ruske ulice“, napisao je Martinenko-Kušljanski.

Potpukovnik Litvinski ratovao je u drugom bataljonu specijalne namene „Donbas“. Poginuo je 10. avgusta 2014. godine u bici kod Ilovajska. Četiri dana kasnije, ukazom bivšeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka odlikovan je ordenom „za posebnu hrabrost i herojstvo pokazanim u odbrani državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine“.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala