Putin i predsednik Kipra razgovarali o situaciji u Istočnom Sredozemlju

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom
Predsednik Rusije Vladimir Putin tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Kipra Nikos Anastasijadis razgovarali su telefonom o situaciji u istočnom delu Sredozemlja i perspektivama za rešavanje kiparskog pitanja, saopštio je Kremlj.

U saopštenju se navodi da je razgovor održan na inicijativu kiparske strane.

„Takođe su razmotrena regionalna pitanja, uključujući situaciju u Istočnom Sredozemlju i izgledi za rešavanje kiparskog pitanja“, navodi se u saopštenju.

Dvojica lidera naglasili su potrebu za poboljšanjem pravnog okvira u finansijskoj i investicionoj oblasti, dodaje pres-služba Kremlja.

„Istaknuto je uzajamno interesovanje za dalje jačanje trgovinskih, ekonomskih i humanitarnih veza između dveju zemalja“, zaključuje se u saopštenju.

Kipar je defakto podeljen od 1974. godine nakon turske vojne invazije, koja je bila odgovor na pokušaj državnog udara na Kipru koji je izvršila grčka vojska. U noći 21. jula 1974. godine, turske oružane snage upale su na sever Kipra i zauzele 37 odsto teritorije zemlje. Na okupiranim teritorijama 1983. godine je proglašena Turska Republika Severni Kipar, koju je priznala samo Turska.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala