Predstavnik hrvatskih Srba na obleležavanju "Oluje"

© AP Photo / MARIO STRMOTICHrvatski državni vrh na proslavi Oluje
Hrvatski državni vrh na proslavi Oluje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Funkcioner srpske stranke u Hrvatskoj ,SDS S, i novoizabrni potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević pristustovaće obeležavanju godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja" u Kninu, objavio je portal Indeks.

Dok se u Hrvatskoj, u Kninu, godišnjica te akcije proslavlja, za Srbiju ona predstavlja težak zločin etničkog čišćenja i takođe se obeležava komemoracijom žrtvama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da lično ne može da podrži prisustvo političkih predstavnika srpskog naroda na proslavi "Oluje" u Kninu, ali da će se truditi da ih razume ako takvu odluku donesu.

"Trudiću se da ih razumem i nastavićemo da radimo sa njima i na pomirenju sa Hrvatima i Hrvatskom, ali to može samo uz poštovanje svih žrtava", poručio je.

Plenković: Mislim da je to dobro i korisno

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je sa SDSS i predstavnicima srpske manjine postignut dogovor da će obeležavanju "Oluje "u Kninu 5. avgusta prisustovati potpredsednik Vlade Boris Milošević.

"Mislim da je to dobro i korisno; korisno pre svega za odnose u hrvatskom društvu, odnos prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, prema recentnoj prošlosti i snažna je poruka Hrvatske prema svim partnerima koji gledaju kako Hrvatska funkcioniše danas", rekao je Plenković gostujući na RTL-u.

Na pitanje novinarke da li će u Kninu biti i Milorad Pupovac premijer je odgovorio da su sve vreme razgovarali o tome da u Kninu 5. avgusta budu svi članovi Vlade i dodao da je ono što je on želeo upravo to da Boris Milošević kao član Vlade bude u Kninu.

Plenković, prenosi Hina, takođe je rekao da će potpredsednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved biti na obeležavanju zločina koji je počinjen u Gruborima nakon "Oluje" i na taj način "poslati snažnu poruku Vlade o tome da treba poštovati sve žrtve i dostojno obeležiti ta mesta".

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala