Pompeo: Komunistička partija Kine je glavna pretnja današnjice

© AP Photo / Andy WongVojnik stoji tokom govora kineskog predsednika Si Đinpinga na ceremoniji otvaranja 19. kongresa Komunističke partije u Pekingu
Vojnik stoji tokom govora kineskog predsednika Si Đinpinga na ceremoniji otvaranja 19. kongresa Komunističke partije u Pekingu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar Majk Pompeo nazvao je Komunističku partiju Kine glavnom pretnjom današnjice na koju je Vašington uspeo da skrene pažnju ostalim državama.
„Mi objektivno vidimo u Komunističkoj partiji Kine glavnu pretnju savremenoj epohi“, rekao je Pompeo.

On je naglasio da je američka diplomatija pomogla međunarodnoj zajednici da shvati kakva pretnja dolazi od KPK.

„Ni jedna administracija, niti republikanci, niti demokrate, nisu bili toliko agresivni u borbi protiv neprijateljskih dejstava Kine kao što je to bila administracija predsednika Donalda Trampa“, izjavio je državni sekretar.

Pri tome, po njegovim rečima, Vašington je uveo sankcije „kineskom rukovodstvu“, kao i kompanijama iz Kine i zatvorio konzulat u Hjustonu, jer je on bilo "leglo špijuna“.

U okviru borbe protiv Kine, Stejt department je zatražio izdvajanje 1,47 milijardi dolara za narednu godinu za pomoć državama pacifičkog regiona. „što je povećanje za 20 odsto u poređenju sa budžetom za 2020. godinu“.

„Želimo da taj region bude slobodan, otvoren i napredan“, dodao je Pompeo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala