Nagrade hrabrim novinarima: Objavljeni pobednici konkursa RT-a /video/

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaVručenie Meždunarodnoй premii v pamяtь o žurnaliste Halede alь-Hatыbe
Vručenie Meždunarodnoй premii v pamяtь o žurnaliste Halede alь-Hatыbe - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nagrade se svake godine dodeljuju na godišnjicu smrti novinara RT-a Halida el Hatiba nastradalog u Siriji.

RT je proglasio pobednike ovogodišnjeg međunarodnog takmičenja „Halid el Hatib memorijal avords 2020“ koje "nagrađuje najbolje novinare koji izveštavaju iz konfliktnih zona".

Kako je objasnila voditeljka RT Arabije Maja Mana, iako je kovid 19 „otkazao“ njihove planove za komemoraciju, nije mogao da zaustavi tradiciju da se odaje počast  hrabrim novinarima koji i dalje rizikuju svoje živote da bi nam preneli istinu.

Prvo takmičenje održano u 2018. godini, naziv je dobilo po Halid el Hatibu 25-godišnjem novinaru RT Arabije koji je ubijen granatama Daeša u Siriji 2017. godine.

Kako je Mana istakla, konkurs je raspisan ne samo u njegovu čast, već i da bismo zapamtili da je „upravo sada mnogo novinara u konfliktnim oblastima rizikujući život da bi preneli istinu ".

"Zahvaljujemo vam na hrabrosti i žrtvama", dodala je.

  • Ovogodišnji pobednik u kategoriji „Najbolje video novinarstvo iz konfliktne zone: kratka forma“ je Muhamed Ali (Sirija).

     Reportaža o situaciji u sirijskoj provinciji Idlib.

  • Prvo mesto u kategoriji „Najbolje video novinarstvo iz konfliktne zone: duga forma“ pripalo je Aleksandru Koneviču (Rusija).

    Serija reportaža o naporima ruskih oružanih snaga u Siriji

  • Nagradu za najbolju tekstualnu reportažu iz konfliktne zone osvojio je  Ruči Kumar (Indija).

   Reportaža o deportaciji avganistanskih izbeglica iz Irana.

Halid el Hatib, kome je posvećen konkurs u svojim reportažama izveštavao je o sukobima između vladinih snaga Sirije i terorista. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o posmrtnoj dodeli medalje „Za hrabrost“, koja je uručena njegovoj porodici na prvoj ceremoniji konkursa „Halid el Hatib memorijal avords“ 2018. godine.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala