„Majstor i Margarita“ ─ najpopularnija knjiga u ruskim zatvorima

© Sputnik / Evgeniй Samarin / Uđi u bazu fotografijaPolice sa knjigama u biblioteci
Police sa knjigama u biblioteci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najpopularnija knjiga u ruskim zatvorima je roman Mihaila Bulgakova „Majstor i Margarita“, navodi se u saopštenju Federalne zatvorske službe Rusije.

Federalna zatvorska služba Rusije sastavila je spisak najčitanijih knjiga među osuđenicima. Šta čitaju lica u zatvoru istraženo je u okviru akcije „Tvoji prijatelji su knjige“ posvećene Danu omiljenih knjiga.

Najpopularnija knjiga u zatvorima je Bulgakovljev roman „Majstor i Margarita“, navodi se u saopštenju.

Među deset najčitanijih knjiga su „Zločin i kazna“ i „Braća Karamazovi“ Fjodora Dostojevskog, „Grof Monte Kristo“ i „Tri musketara“ Aleksandra Dime, „Rat i mir“, „Ana Karenina“ i „Vaskrsenje“ Lava Tolstoja, „Jadnici“ Viktora Igoa i „Tihi Don“ Mihaila Šolohova.

Na listi najčitanijih autora nalaze se Drajzer, Remark, Akunjin, Jahina, Martin, Gogolj, Doncova i Solženjicin. Osuđenike takođe zanima poezija, a posebno su popularne pesme Jesenjina, Bloka, Ahmatove i Cvetajeve.

„U muškim zatvorima zatvorenici preferiraju istorijske knjige, avanture, detektivske romane i beletristiku, u ženskim zatvorima najpopularniji su ljubavni romani, a u popravnim zavodima avanturistička literatura“, dodaje se u saopštenju.

U kazneno-popravnim ustanovama radi ukupno 1.137 biblioteka, a organizovano je više od 700 čitaonica. Knjižni fond biblioteka iznosi više od pet miliona štampanih izdanja, u proseku je 100 knjiga po zatvoreniku. Izbor literature je raznolik. U bibliotekama je uglavnom beletristika, religijska i pravna literatura. Postoje i knjige na Brajevom pismu, kao i časopisi za slabovide i slepe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala