Koordinator Pravnog saveta Mitropolije: Ipak se pomera, kapacitet dijaloga sačuvati za posle izbora

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaProtojerej stavrofor dr Velibor Džomić
Protojerej stavrofor dr Velibor Džomić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Protojerej-stavrofor Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske smatra da su pregovori sa vladinim ekspertskim timom o Zakonu o slobodi veroispovesti ipak donekle pomerili prošlogodišnji nepomerljiv stav vlade o izmeni spornih tačaka ovog zakona.

„Ipak se pomera. Vi se sećate, tokom 2019. godine bio je nepomerljiv stav predstavnika vlade da jednostavno mi treba da čujemo to što oni hoće, i da aminujemo to što oni hoće. Naravno, crkva na to nije mogla da pristane, odnosno ne može da pristane na bilo šta što je u suprotnosti sa Jevanđeljem i sa onim što jeste crkveni poredak, crkveno ustrojstvo i što jeste pravo i interes crkve. Kada je usvojen zakon, na onakav način u noći između 26. i 27. decembra prošle godine, izgovoreno je da nema priče o bilo kakvoj promeni ili izmeni zakona, nego samo o primeni zakona".

Džomić je precizirao da je prvo bilo priča da nema dijaloga, pa onda da nema priče o promeni odnosno izmeni zakona, a da smo onda ipak došli do dijaloga na najvišem nivou, između predstavnika crkve, između episkopa koji imaju kanonsku jurisdikciju na teritoriji Crne Gore i predstavnika vlade, a potom i na ekspertskom nivou između stručnih predstavnika naše crkve i Vlade Crne Gore.

"Onda je opet bilo da nema pomeranja oko ovoga ili onoga pa evo videli smo da smo se pomerili i oko upravnog i sudskog postupka, pa smo se pomerili i oko one odredbe po kojoj je bilo propisano da će shodno članu 64. Zakona, nakon završetka upravnog postupka takozvanog preknjižavanja crkvene imovine na državu, kako smo mi to nazvali, državni organ odlučiti o daljem načinu korišćenja, pa je onaj advokat to objašnjavao time da nije ništa strašno da crkva bude i poslastičarnica, picerija ili neki drugi javni objekat, dakle onda smo došli do toga da smo se pomerili i u tom delu da su predstavnici vlade predložili da čak i u slučaju kada bi se u sudskom postupku dokazalo, što je po meni nemoguće pravo svojine države nad nekom crkvom ili manastirom ili nekom crkvenom nepokretnošću, da bi verska zajednica koja koristi tu crkvenu imovinu i te sakralne verske objekte to i dalje nastavila“, kazao je Džomić za Radio Svetigoru.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala