Istorijsko ispitivanje: Lideri četiri najveće američke tehnološke kompanije pred Kongresom /video/

© AP Photo / Mandel NganDžef Bezos svedoči pred Kongresom putem video-linka
Džef Bezos svedoči pred Kongresom putem video-linka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri četiri najveće američke tehnološke kompanije — „Fejsbukov“ Mark Zakerberg, „Amazonov“ Džef Bezos, „Alfabetov“ Sundar Pičai i „Eplov“ Tim Kuk — svedočili su pred Kongresom.

Šefovi tehnoloških giganata odgovarali su na pitanja kongresmena putem video-linka, a glavna tema ispitivanja bilo je da li su njihove kompanije postale predominantne na tržištu.

​Ispitivanje koje se u medijima širom sveta ocenjuje kao „istorijsko“, trajalo je više od pet sati, a zakonodavci su izneli „milione stranica dokaza“ prikupljenih tokom godina antitrustovskih istraga ovih kompanija, objavio je „Gardijan“.

Tokom saslušanja izneli su informacije sakupljene iz unutrašnjih dokumenata i razgovora sa anonimnim izvorima iz ovih velikih kompanija.

Kako se navodi, Zakerberg je najžešće kritikovan zbog kupovine „Instagrama“.

„Epl“ je trpeo osude zbog „Ep stora“ (prodavnice aplikacija) i zbog toga što blokira konkurente da ga koristi.

​Najintenzivnija kritika na račun „Gugla“ došla je zbog njegove reklamne politike i postupanja sa konkurentima, dok je za vlasnika „Amazona“ najveći broj pitanja bio o načinu tretiranja trećih brendova na veb-stranici.

Najbogatiji čovek na svetu Džef Bezos prvi put se našao pred Kongresom, a mediji konstatuju da je gotovo sat i po bio ignorisan, pošto mu niko nije uputio pitanje za to vreme.

Saslušanje je zatvoreno rečima demokratskog kongresmena Dejvida Sisilajna, koji je rekao da predlaže zakonodavne akcije za kompanije koje su učestvovale u ispitivanju.

„Ove kompanije, kakve danas postoje, imaju monopol. Neke je potrebno razbiti, svi moraju biti pravilno regulisani i smatrani odgovornim“, rekao je Sisilajn, preneo je RTS.

„Amazon“, „Fejsbuk“ i „Gugl“, inače, zajedno drže 62 odsto oglašavanja na internetu u SAD i čine pet milijardi američke ekonomije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala