Gradonačelnik Herceg Novog: Spas sezone ako se otvore granice za srpske i ruske turiste

© Foto : pixabayHerceg Novi
Herceg Novi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Letnja turistička sezona u Crnoj Gori je ove godine na istorijskom minimumu, a može da se spase samo ako se otvore granice za turiste iz Srbije i Rusije, poručuje gradonačelnik Herceg Novog Stefan Katić.

U Herceg Novom, kako precizira, trenutno boravi negdje oko 3.000 registrovanih gostiju, što je za 92 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine.

Katić kaže za Sputnjik da ti podaci pokazuju da je ova sezona zbog korone apsolutno podbacila i zbog toga poziva državne organe da što prije otvore granice i sa Srbijom i sa Rusijom, zemljama čiji su turisti u Crnoj Gori poslednjih godina bili najbrojniji.

Otvoriti granice i ne miješati politiku

„Hoću da vjerujem da će se granice sa Srbijom i Rusijom otvoriti i smatram da nema potrebe da se u ovom momentu politika miješa u te stvari. Nema nikakve logike da države koje su u okruženju, kao što su nama bliske BiH i Hrvatska, puštaju nesmetano državljane Republike Srbije da uđu, a da im je zabranjeno da uđu u Crnu Goru. Mi tu ne možemo nikako da uvežemo bilo kakvu logiku“, navodi Katić.

Kako ističe, optimista je da ukoliko se politika ne bude miješala, da se to mora desiti, jer crnogorska ekonomija umnogome zavisi od turizma, a posebno od gostiju iz Srbije i Ruske Federacije.

Koliko je turistička sezona ove godine zaista ugrožena, prvi čovjek opštine Herceg Novi objašnjava podatkom da sezona ove godine neće dostići ni 10 odsto od one iz 2019. godine.

Katić dodaje da je najveći krivac za to činjenica da se sve vrijeme od marta mjeseca nisu otvarale granice i dozvoljavao neometan ulazak građanima i putnicima iz Rusije i Srbije, što, kako kaže, sve primorske opštine, a time i kompletnu državu vodi u neizvjesnost do kraja godine.

Srbi i Rusi vlasnici preko 30 odsto nekretnina

„U tom smislu je bila moja reakcija da pozovem zvanične državne organe da makar pod istim uslovima kao što je za građane BiH i ostalih država koje su na tzv. žutoj listi, otvore granice i puste građane iz tih država da uđu u Crnu Goru. Podsjetiću da u Herceg Novom dominantnu strukturu gostiju godinama čine turisti iz Rusije, Srbije i BiH, dok je takođe u Herceg Novom preko 30 odsto nekretnina u vlasništvu srpskih ili ruskih državljana, što je dodatni motiv da uputim apel državnim organima da omoguće ulazak državljanima Rusije i Srbije“, kaže Katić.

Podsjetimo, Nacionalno koordinaciono tijelo Crne Gore (NKT) za zarazne bolesti donelo je odluku da se sve osobe koje iz Srbije uđu u Crnu Goru upućuju u karantin, u objekte spremne za tu namenu. Mediji istovremeno navode da Ministarstvo turizma priprema predlog za otvaranje granica za ruske turiste, što je prethodno bio snažan zahtjev turističke privrede.

Crna Gora je početkom jula otvorila granice za turiste iz Ukrajine i Bjelorusije. Turisti iz tih zemalja su u Crnu Goru doputovali sa negativnim PCR testom, čime su ispoštovane sve sanitarne procedure u cilju sprečavanja širenja virusa korona.

Prema podacima MONSTAT-a, u Crnoj Gori u individualnom smještaju u 2019. godini ostvareno je 1.352.028 dolazaka turista, dok je broj ostvarenih noćenja bio 9.775.133. Od toga su 99,6 odsto noćenja ostvarili strani turisti.

Ubjedljivo na prvom mjestu su Rusi (29,1 odsto), zatim državljani Srbije – 25,3 odsto, Bosne i Hercegovine – 10,6 odsto, s teritorije Kosova, koja se računa odvojeno od Srbije – 6,9 odsto, Ukrajine – 3,8 odsto, Njemačke – 3,2 odsto i Poljske - 2,1 odsto.

Pročitajte i:

Srbi mogu da letuju u Crnoj Gori, ali samo ako papreno plate

Kupiš apartman, dobiješ pasoš: Crna Gora prodaje državljanstvo bogatima

Oslobodili smo se Srba i nemamo evra u džepu: Mladić iz Sutomora opisao sezonu u Crnoj Gori /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala