Fejsbuk i lokalni srpski partner počeli da proveravaju informacije i kažnjavaju

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaDruštvena mreža Fejsbuk
Društvena mreža Fejsbuk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanija "Fejsbuk" i lokalni srpski partner saopštili su da počinju proveru tačnosti objava na toj mreži u našoj zemlji.

Fejsbuk je pokrenuo program provere informacija sa Istinomerom i agencijom Frans pres (AFP). Ukoliko procene da je vest ili priča lažna, biće prikazivana niže na pregledu vesti, tzv. njuz fidu, što će značajno umanjiti njenu vidljivost.

"Stranicama i domenima, koji u kontinuitetu dele lažne vesti distribucija sadržaja će takođe biti smanjena, a ukinuće im se i mogućnost za oglašavanje i zarada od sadržaja. To znači da ćemo, kad neki post bude označen kao lažan, upozoriti ljude koji ga vide ili pokušavaju da ga dele da je post označen kao lažan", navodi se u saopštenju Fejsbuka.

Pored Srbije, program je pokrenut u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji i Hrvatskoj.

“Srećni smo što smo pokrenuli nezavisni program za proveru činjenica u Srbiji zajedno sa Istinomerom i AFP. Borba protiv lažnih vesti je odgovornost, koju shvatamo ozbiljno i zato konstantno radimo na tome kako da pomognemo da se zaustavi širenje dezinformacija na našoj platformi", rekla je Sofi Ejars, strateški menadžer za razvoj partnera kompanije Fejsbuk.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala