Direktor OMV-a: Dati „politički odgovor“ na američke pretnje sankcijama „Severnom toku 2“

© AFP 2023 / ALEXANDER KLEINOMV
OMV - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor austrijske naftogasne korporacije OMV Rajner Zele izjavio je da je potreban „politički odgovor“ na pretnje Amerike uvođenjem sankcija protiv kompanija koje učestvuju u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“, piše nemački list „Frankfurter algemajne cajtung“.

Kako je istakao Zele, reč je o tome u kojoj meri će Evropa braniti svoj suverenitet i nezavisnost, posebno u onom delu koji se tiče pitanja snabdevanja energijom.

„Kao evropska kompanija, očekujemo da na će političkom nivou biti preduzete mere usmerene na to da Evropa ne izgubi svoju atraktivnost kao mesto za investicije“, izjavio je šef korporacije.

Projekat „Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi pedeset pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod gradi se pored „Severnog toka“.

Pogled na zgradu Ministarstva spoljnih poslova Rusije i hrama Hrista Spasitelja u Moskvi - Sputnik Srbija
Američke pretnje ruskim gasovodima uvođenjem sankcija – retorika Hladnog rata

Podsetimo, američki Stejt department uključio je „Severni tok 2“ i „Turski tok“ u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije. Prema rečima američkog državnog sekretara Majka Pompea, projektima će biti uvedene ograničavajuće mere koje su predviđene zakonom „O borbi protiv američkih protivnika putem sankcija“ (CAATSA).

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala