Da li je Pompeo „objavio“ hladni rat Kini, kao nekad Čerčil Rusiji

© AP Photo / Andy WongKina
Kina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Državni sekretar Pompeo održao je istorijski govor, koji se već upoređuje sa objavom hladnog rata, koju je izrekao Čerčil 1946. godine. Pompeo je najavio beskompromisnu borbu do pobede, samo što sada neprijatelj nije Moskva, već Peking.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo održao je nedavno govor „Komunistička Kina i budućnost slobodnog sveta“ u predsedničkoj biblioteci Ričarda Niksona u gradu Jorba Linda na jugu Kalifornije. Pompeo je najavio krah politike „neobazrive interakcije“ sa Pekingom tokom poslednjih pola veka.  

Šef Stejt departmenta je podsetio na strategiju koju je 1971. godine predsednik Ričard Nikson neočekivano usvojio. Tada je Vašington bio usmeren na zbližavanje sa Mao Cedungom, kako bi ga pridobio na svoju stranu u duelu sa Sovjetskim Savezom. Pored toga, SAD su kasnije započele velike investicije u crvenu Kinu, pretpostavljajući da će se uz rast blagostanja na teritoriji kineskog cara pojaviti „veća sloboda, i da će Kina biti više prijateljski nastrojena prema drugim zemljama“. „Ta interakcija kojoj smo težili nije dovela do promena u Kini koje je hteo predsednik Nikson“, požalio se Pompeo. 

Maovog naslednika, sadašnjeg predsednika NR Kine Si Đinpinga, državni sekretar je opisao kao stalnog zagovornika totalitarne ideologije, čije ponašanje odražava „višedecenijsku želju za svetskom hegemonijom zasnovanom na kineskom komunizmu“. 

„Moramo se suočiti sa surovom istinom, kojom ćemo se voditi u narednim godinama i decenijama, ako želimo slobodu u 21. veku, a ne kineskom veku o kojem Si Đinping sanja. Kao što je predsednik Tramp jasno izjavio, potrebna nam je strategija koja štiti američku ekonomiju i naš način života. Slobodni svet mora pobediti ovu novu tiraniju“, rekao je govornik. Prema njegovim rečima, Kina čini iste greške kao i SSSR. Među njima su nepoštovanje imovinskih prava i vladavine zakona. Sadašnja američka vlada, Pompeo je uveren, treba da koristi metode Ronalda Regana, koji je pokrenuo veliku konfrontaciju sa Sovjetskim Savezom. 

Državni sekretar je istakao da akcije vlasti NR Kine ugrožavaju bezbednost i prosperitet stanovnika „slobodnih zemalja sveta“, i s tim u vezi bi ove države trebale da „koriste oštroumne i odlučne metode za postizanje promena u ponašanju Kine“. Državni sekretar je pozvao na stvaranje novog saveza u svetu protiv Pekinga, ne isključujući mogućnost da bi Vašington mogao čak i da uvuče Moskvu u to. Po mišljenju šefa američke diplomatije, takva mogućnost „proizilazi iz prirodnog odnosa između Kine i Rusije“. 

Ranije je sličnu misao izrazio i Pompeov zamenik Stiven Bigan, govoreći da se „Rusija suočava sa ozbiljnim problemom koji je povezan sa prisustvom Kine na njenim južnim granicama“. „Činjenica da se to sada krije zbog rivalstva obe zemlje sa Sjedinjenim Državama nije čvrst temelj kinesko-ruskih odnosa“, izjavio je Bigan.  

Ekonomista Anton Ljubič nazvao je govor Pompea objavom hladnog rata Kini. Prema njegovom mišljenju, Jorba Linda je u istoj poziciji kao gradić Fulton u državni Misuri, gde je Vinston Čerčil u martu 1946. godine najavio početak Hladnog rata.

Viši naučni saradnik na Institutu za Daleki istok Ruske akademije nauka, stručnjak iz Centra za analizu strategija i tehnologija Vasilij Kašin, rekao je da Pompeov govor, u suštini, nije prva objava hladnog rata. Pre toga, potpredsednik Majk Pens je održavao slične govore. Takođe, uneseni su amandmani u američke strateške dokumente, u kojima je Kina kao neprijatelj „postavljena na isti nivo sa Rusijom“. 

„Međutim, ovaj Pompeov govor po krajnjoj napetosti premašuje sve prethodne. On je održan u sklopu skandala sa zatvaranjem konzulata. I on govori o tome da je sve došlo u svoje prirodno stanje. Od danas Kina je zauzela mesto glavnog protivnika SAD“, rekao je Kašin. „Unutrašnja politika SAD se razvila na takav način da je i republikancima i demokratama postalo isplativo da demonizuju Kinu“, ubeđen je Kašin. 

Ishod novog hladnog rata je nepredvidiv, jer je Kina u svim aspektima, osim nuklearnog oružja, jača nego što je to bio SSSR na početku konfrontacije sa SAD. „Ali Sjedinjene Države je zahvatila teška ekonomska, humanitarna i politička kriza. Nije jasno kako će se izvući iz toga. Stoga su za Vašington početni uslovi novog hladnog rata mnogo lošiji nego što su bili na početku prethodnog“, rekao je ekspert. 

Po proceni eksperta, savremena Kina je zemlja sa drugačijim potencijalom i širim međunarodnim vezama od Sovjetskog Saveza ‘50-ih godina. „Kina je postigla partnerstvo sa Rusijom, koja je i sama velika sila“, dodao je Kašin. 

Generalni direktor Ruskog saveta za međunarodne poslove Andrej Kortunov ne isključuje mogućnost da Bela kuća zaista želi da ponovi geopolitičku kombinaciju predsednika Niksona i državnog sekretara Henrija Kisindžera, koji su početkom ‘70-ih godina podržali Peking u borbi protiv SSSR. „Ali sada neće biti moguće sprovesti takvu šemu sa Rusijom. Odnosi Moskve i Pekinga se približavaju nivou vojno-političkog saveza. Na primer, Rusija je nedavno podelila sa Kinom tehnologiju sistema ranog upozoravanja na nuklearni napad, dalekog dometa“, objasnio je Kortunov. Prema njegovim rečima, Vašington ne može da ponudi Moskvi ništa vrednije od njene saradnje sa Kinom.

„Faktori koji ujedinjuju Moskvu i Peking nadmašuju sve moguće simbolične vašingtonske ’privilegije‘, istakao je ekspert. I generalno gledano, predlažući Moskvi da uđe u savez protiv Kine, Pompeo odmah zahteva pooštravanje antiruskih sankcija, ističe politikolog. Stoga te izjave sadrže ’više retorike‘. Američki predsednik Donald Tramp nema nikakve adute za pregovaranje sa Moskvom. Odnosi su toliko loši da bi Moskva mogla samo teoretski da ima koristi od bolje izbalansiranog pristupa odnosima u trouglu SAD—Rusija—Kina“, pojasnio je Kortunov. 

U međuvremenu, u Kini su bez prekomerne diplomatije odgovorili na govor državnog sekretara. „Pompeo je izvršio zlonamerne napade protiv Komunističke partije Kine i socijalnog sistema naše zemlje. Njegove izjave ne sadrže nikakvu ubedljivu osnovu, to je apsolutno izvrtanje činjenica“, rekao je portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Vang Venbin. Prema njegovim rečima, Peking nema nameru da menja Sjedinjene Države, koje „takođe neće moći da promene NR Kinu“. 

Kasnije je njegov šef, ministar spoljnih poslova Vang Ji, takođe dao izjavu. „Kina neće igrati po pravilima SAD i ne namerava da toleriše neodgovorne postupke sa američke strane“, ministra je citirao list „Tas“. „Samo su SAD krive za pogoršanje kinesko-američkih odnosa. Oni teže ka tome da nepovratno zaustave proces razvoja Kine i koriste sve što imaju, čak i najniže mere“.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala