Virus korona koji je izazvao pandemiju star je 70 godina: Novo otkriće svetskih naučnika

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaTest-sistemi za dijagnostikovanje novog koronavirusa
Test-sistemi za dijagnostikovanje novog koronavirusa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nastanak novog virusa korona SARS-KoV-2 započet je pre 40 do 70 godina, otkrili su molekularni biolozi iz Kine, Sjedinjenih Američkih Država i Evrope.

Oni su uporedili genome nekoliko desetina virusa najsrodnijih SARS-KoV-2 i otkrili da su se njegovi prethodni oblici odavno odvojili od zajedničkog evolutivnog stabla virusa kod slepih miševa, prenosi Tanjug.

Pustoš oko katedrale u Barseloni - Sputnik Srbija
Korona je u Evropi bila još u martu 2019: Neverovatno otkriće u Španiji, čeka se potvrda

Tim molekularnih biologa, predvođenih Dejvidom Robertsonom sa Univerziteta u Edinburgu, analizirao je evolutivnu istoriju prethodnih oblika SARS-KoV-2 proučavanjem genoma nekoliko desetina virusa koji su mu najsrodniji. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu „Nejčr majkrobajolodži“.

Analiza je pokazala da virusi koji su srodni SARS-KoV-2 žive u slepim miševima već mnogo decenija.

Ti virusi imaju zajedničko poreklo i sposobnost da zaraze ćelije sisara, što je olakšalo njihovo prenošenje na ljude, a to bi moglo ponovo da se desi u budućnosti, ističu naučnici.

Do odvajanja prethodnih oblika SARS-KoV-2 od zajedničkog evolutivnog stabla virusa među slepim miševima na jugu i jugoistoku Kine došlo je u periodu između 1948. i 1969. godine, dok je do odvajanja virusa koji može da izazove Kovid-19 i SARS došlo kasnije, između 1952. i 1970. godine.

Rezultati ovog istraživanja ukazuju na to da virusi srodni SARS-KoV-2 cirkulišu u slepim miševima na jugu Kine preko pola veka, a njihova specifična struktura, koja im omogućava da se povežu sa receptorima na površini ćelija pluća nekoliko različitih vrsta, objašnjava zašto su dva slična virusa zarazila ljudsku vrstu i izazvala ozbiljne epidemije respiratornih infekcija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala