Stefan, Pavle, Vukan, Alisa, Aleksej: Udarna vest iz jednog lifta — jača od svih drugih

© Sputnik / Senka MilošZgrada u Bulevaru despota Stefana 68b
Zgrada u Bulevaru despota Stefana 68b - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Dok smo obasuti crnim vestima zbog korone, u jednom beogradskom soliteru broji se — novi život. Zgradu u Bulevaru despota Stefana 68b u vreme korone pogodio je bebi bum — rođeno je petoro dece od aprila.

U ovoj, po mnogo čemu neobičnoj zgradi, koja i zvanično nosi epitet najuređenije u prestonici, informacije iz solitera svakodnevno se čitaju u liftovima.

© Sputnik / Senka MilošUdarna vest u liftu - u zgradu stigla tri nova stanara, Stefan, Pavle i Vukan.
Stefan, Pavle, Vukan, Alisa, Aleksej: Udarna vest iz jednog lifta — jača od svih drugih - Sputnik Srbija
Udarna vest u liftu - u zgradu stigla tri nova stanara, Stefan, Pavle i Vukan.

Posle pet meseci obaveštenja o higijeni, preventivi, ponašanju u zajedničkom prostoru u vreme pandemije, prošle nedelje u liftu je osvanula udarna vest — stigle su nove komšije — Stefan, Pavle i Vukan.

Udarna vest u liftu neobične beogradske zgrade

Vest je razbila sumorne razgovore u zgradi u kojoj je dobar deo starijih komšija u izolaciji. Svima je teško, ali samo mi znamo koliko je teško širiti porodicu u vreme pandemije, kaže Stefanov otac Dušan Stojanović.

© Foto : Sputnjiku ustupio Dušan StojanovićStefan Stojanović, jedan od pet najmlađih stanara zgrade u Bulevaru despota Stefana.
Stefan, Pavle, Vukan, Alisa, Aleksej: Udarna vest iz jednog lifta — jača od svih drugih - Sputnik Srbija
Stefan Stojanović, jedan od pet najmlađih stanara zgrade u Bulevaru despota Stefana.

„Kada je virus stigao u Srbiju, privatna klinika na kojoj je supruga održavala trudnoću je stopirala preglede, u kući smo imali i onkološkog pacijenta, tako da smo morali da budemo jako oprezni, starije dete nismo slali u vrtić, ja sam radio od kuće. Izborili smo se nekako, a pošto je korona ušla i u bolnicu Narodni front, Stefan je stigao kući već nakon tri dana, iako je rođen carskim rezom“, priča nam tata Dušan.

On dodaje da je njegova supruga Lela, inače inženjer saobraćaja, najveći heroj, jer je izdržala da ne izađe iz kuće nekoliko meseci. Nije dozvolila da joj hormoni pojačaju strah. Stefan uživa u maminom mleku, a kad primi prvu vakcinu, videće kako izgleda spoljni svet.

© Foto : Sputnjiku ustupio Dušan StojanovićStefanu se najviše obradovao stariji brat Uroš.
Stefan, Pavle, Vukan, Alisa, Aleksej: Udarna vest iz jednog lifta — jača od svih drugih - Sputnik Srbija
Stefanu se najviše obradovao stariji brat Uroš.

„Razmišljamo o putovanju, ali sve je neizvesno, trenutno je neizvodljivo čak i da se ode u neku banju, jer i tamo se proširio virus, Sokobanja je kovid bolnica. Gde god smo hteli da odemo, plan je propao, tako da ostajemo ovde ili idemo kod babe i dede na Zlatar, kad malo ojačamo“, kaže tata Dušan.

Stigla vest o Alekseju iz Rusije

Nekoliko sati posle našeg razgovora sa Stefanovim tatom, u liftovima u Bulevaru despota Stefana 68b osvanula je nova vest. U zgradu iz jednog beogradskog porodilišta stiže i devojčica — Alisa, ali i peta beba rođena u vreme korone, dečak koji u vreme plasiranja vesti u liftu još nije imao ime, ali sada ga ima.

© Sputnik / Senka MilošNova udarna vest - stiže i Alisa, prva devojčica rođena u vreme korene, ali i dečak koji je dobio ime Aleksej.
Stefan, Pavle, Vukan, Alisa, Aleksej: Udarna vest iz jednog lifta — jača od svih drugih - Sputnik Srbija
Nova udarna vest - stiže i Alisa, prva devojčica rođena u vreme korene, ali i dečak koji je dobio ime Aleksej.

„Odlučili smo da se zove Aleksej, da bi ime bilo i srpsko i rusko, našli smo kompromis. Iako nije bilo planirano, porodila sam se u Moskvi“, priča nam telefonom iz Moskve Jelena Zvezdanović Lobanova, koja sa suprugom Mikhailom živi u beogradskoj zgradi iz koje stižu najbolje vesti.

„Počela je izolacija zbog virusa korona, obustavljen je međunarodni avio-saobraćaj, tako da smo ostali ovde u Moskvi. Inače, u planu je bilo da se vratimo za Beograd, da se tu porodim. Moji još nisu videli bebu, ali takva je situacija. Niko se nije nadao da će se ovo desiti, ova korona nas je prosto iznenadila“, kaže Jelena Lobanova.

© Foto : Sputnjiku ustupila Jelena Zvezdanović LobanovAleksej Lobanov - Beograđanin koji se zbog epidemije koronavirusa umesto u Beogradu, rodio u Moskvi.
Stefan, Pavle, Vukan, Alisa, Aleksej: Udarna vest iz jednog lifta — jača od svih drugih - Sputnik Srbija
Aleksej Lobanov - Beograđanin koji se zbog epidemije koronavirusa umesto u Beogradu, rodio u Moskvi.

Ona je naučni saradnik u Institutu društvenih nauka u Beogradu, a porođaj je zatekao u istraživačkom boravku u glavnom gradu Rusije. Mikhail je docent na Univerzitetu Lomonosov, a radi i u Moskovskoj školi ekonomije, koja sarađuje sa njenim Institutom.

„Ovde su ljudi i celo društvo pod velikim pritiskom zbog korone, ali imala sam puno sreće, porodila sam se u Centralnoj kliničkoj bolnici, takozvanoj Kremljevskoj bolnici, jednoj od najboljih u Rusiji. Prezadovoljna sam uslovima, zdravstveni sistem je na takvom nivou da mi o tome jednostavno možemo samo da sanjamo“, kaže nam Jelena, uz upozorenje da imamo svega nekoliko minuta za razgovor, jer očekuje da joj donesu bebu da je podoji.

© Foto : Sputnjiku ustupila Jelena Zvezdanović LobanovPorodica Lobanov živi na relaciji Beograd - Moskva, ali je njihova baza ipak Beograd. Aleksej ima šest i po godina stariju sestru Tatjanu.
Stefan, Pavle, Vukan, Alisa, Aleksej: Udarna vest iz jednog lifta — jača od svih drugih - Sputnik Srbija
Porodica Lobanov živi na relaciji Beograd - Moskva, ali je njihova baza ipak Beograd. Aleksej ima šest i po godina stariju sestru Tatjanu.

Kaže nam još samo da će Aleksej živeti i u Moskvi i u Beogradu, gde će se na terenima iza solitera igrati sa vršnjacima iz doba korone — Stefanom, Pavlom, Vukanom i Alisom.

Stižu pokloni od komšija

Sve bebe od svojih komšija dobiće poklone, jer imaju sreću da im je dom jedna od najlepše uređenih, a sigurno i najorganizovanija zgrada u Beogradu. Pokloni za decu stižu i tokom novogodišnjih praznika i pred polazak u školu.

© Foto : Sputnjiku ustupila stambena zajednicaU zgradi u Bulevaru despota Stefana 68b svi neprekidno rade na dezinfekciji, a akciju predvodi upravnica Biljana Vukosavljević.
Stefan, Pavle, Vukan, Alisa, Aleksej: Udarna vest iz jednog lifta — jača od svih drugih - Sputnik Srbija
U zgradi u Bulevaru despota Stefana 68b svi neprekidno rade na dezinfekciji, a akciju predvodi upravnica Biljana Vukosavljević.

Velikoj porodici koja živi u 156 stanova na raspolaganju su biblioteka i letnji bioskop na krovu, koji je u vreme korone i šetalište pod strogim nadzorom upravnice zgrade Biljane Vukosavljević, jer svi moraju da se pridržavaju mera zaštite.

Njena posvećenost i dobra volja, kažu nam stanari, ne može nikoga da ostavi ravnodušnim, pa se svi rado odazivaju humanitarnim akcijama koje organizuje, bilo da je reč o pomoći drugim komšijama ili kupovini klima-uređaja za beogradska porodilišta.

© Foto : Sputnjiku ustupila stambena zajednicaUvek spremni da zajedno pomognu drugima - novac za dve klime za jedno beogradsko porodilište stanari su skupili za samo dva dana.
Stefan, Pavle, Vukan, Alisa, Aleksej: Udarna vest iz jednog lifta — jača od svih drugih - Sputnik Srbija
Uvek spremni da zajedno pomognu drugima - novac za dve klime za jedno beogradsko porodilište stanari su skupili za samo dva dana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala