Ruski centar „Vektor“: Proizvodnja vakcine krajem ove godine

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaLekar priprema špric sa vakcinom
Lekar priprema špric sa vakcinom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski Naučno-istraživački centar „Vektor“ smatra da će proizvodnja vakcine i masovna vakcinacija protiv kovida 19 početi krajem 2020. ili početkom 2021. godine, izjavio je šef laboratorije vektorskih sistema Centra Ilnaz Imatdinov.

„Prema podacima sa kojima sam upoznat, nakon registracije preparata za vakcinu, industrijski partneri spremni su da, između ostalog, započnu industrijsku proizvodnju lekova. I ako se ne varam, to je ili kraj ove godine ili početak sledeće“, rekao je Imatdinov za televiziju „Rusija 24“, odgovarajući na pitanje kada će moći da počne industrijska proizvodnja i masovna vakcinacija.

Prema njegovim rečima, dobrovoljci koji sada testiraju vakcinu su apsolutno zdravi. Centar je primio mnogo prijava onih koji žele da budu testirani, a za testiranje su odabrani najzdraviji.  

On je takođe rekao da je vakcina koju razvija Centar odgovara praktično svima.

Titri antitela kod onih koji su preležali blaži oblik virusa korona traju samo nekoliko meseci i pitanje je da li će se razboleti u drugom talasu, dodao je on.

Vakcina – ilustracija - Sputnik Srbija
Počinju klinička ispitivanja vakcine protiv korone u ruskom centru „Vektor“

Na pitanje da li se slaže da bi do početka masovne vakcinacije čovečanstvo već moglo da dobije kolektivni imunitet, a vakcinacija izgubi smisao, Imatdinov je rekao da bi „bilo dobro da je zaista tako, ali, nažalost, u ovom trenutku, epidemiološka istraživanja ukazuju na suprotnu situaciju“.

„Kada se ljudi razbole u lakšem blagom obliku, titri antitela ostaju nekoliko meseci, nakon čega oni nestaju“, objasnio je on.  

U Rusiji trenutno 17 naučnih instituta razvija 26 varijanata vakcina protiv virusa korona.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju novog virusa korona, kovid 19, za pandemiju. Prema poslednjim podacima, u svetu je do danas zaraženo više od 16,9 miliona ljudi, od čega je više od 663 hiljade umrlo. U Rusiji je do sada zabeleženo 828.990 slučajeva zaraze virusom korona, od kojih je 13.673 umrlo.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala