Rezultati švedskog modela porazili kritičare

© Sputnik / Milena CmiljanićGamla stan, stari deo Stokholma, u oktobru
Gamla stan, stari deo Stokholma, u oktobru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Švedske kompanije su objavile informaciju o dobiti za drugi kvartal, koji je prevazišao očekivanja tržišta. Iako su kritičari pronozirali ekonomski krah države, švedski biznis je izbegao bankrot, piše „Financial Times“.
„Skoro svaka kompanija je imala veće prihode nego što smo očekivali“, rekao je Esborn Lndeval, analitičar švedske banke „SEB“. Od telekomunikacionog giganta „Erikson“ do proizvođača bele tehnike „Elektroluks“ pokazuju dobre rezultate. Švedska nije htela karantin i ovo je epilog te odluke.

Jedna od najvećih banaka u zemlji „Švedbanka“ je objavila dobit za drugi kvartal od šest milijardi kruna (683 miliona dolara), što je malo manje u odnosu na isti period prošle godine. Velike kompanije, koje su početkom krize u „Švedbank“ dolazili po kredite, sada ih gase.

Švedske kompanije se dele na te koje su orjentisane na unutrašnje tržište i na izvoz. Prve su više dobile zbog odsustva karantina, druge su više izgubile zbog smanjenja potražnje. Martin Lundštet, generalni direktor „Volvo“ je rekao, da je pad prodaje od 38 procenata „bez presedana“.

Ekonomisti prognoziraju, da će se bruto domaćeg proizvoda Švedske smanjiti za pet procenata, ako upoređujemo sa Norveškom i Danskom, ali će procenat biti manji ako poredimo sa Italijom, Velikom Britanijom ili Francuskom.

Švedska vlada je od početka odlučila da ne uvodi karantin zbog pandemije virusa korona. U državi nisu zabranjivali rad državnih institucija i odlazak van granica zemlje. Ovakva odluka je dovela do velikog broja obolelih u odnosu na druge države regiona. Vlada je ovu odluku objasnila željom da spasu ekonomiju zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala