Oduzete akcije „Merkatora“ moraju biti vraćene „Agrokoru“

© Darko BandicKompanija "Agrokor"
Kompanija Agrokor - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vrhovni sud Republike Slovenije doneo je presudu da deonice „Merkatora“, koje su odlukom slovenačke Agencije za zaštitu tržišne konkurencije (AVK) privremeno oduzete „Agrokoru“ krajem prošle godine, bez odlaganja moraju biti vraćene hrvatskom koncernu.

Državno tužilaštvo Slovenije podnelo je Vrhovnom sudu zahtev za zaštitu zakonitosti u kojem je, u suštini, iznelo tvrdnju da je AVK oduzimanjem „Merkatorovih“ deonica „Agrokoru“ postupila nezakonito, prenosi portal Poslovni.hr.

Vrhovni sud je pravosnažnom presudom, na koju nema mogućnosti žalbe, potvrdio takvu tvrdnju tužilaštva, promenio odluku AVK i zaustavio postupak koji je AVK vodila protiv „Agrokora“, a u kojem su oduzete akcije „Merkatora“, navodi portal.

Ova presuda Vrhovnog suda, dodaje se, omogućava povrat imovine „Agrokoru“ nešto više od mesec dana nakon što je Okružni sud u Ljubljani već preinačio odluku AVK o visini kazne hrvatskom koncernu jer nije prijavio kupovinu slovenačke firme za flaširanje vode „Kostela“ 2016.godine.

Prvobitni iznos novčane kazne od čak 53,9 miliona evra, sud u Ljubljani je smanjio na milion evra, uz obrazloženje da neprijavljivanje koncentracije nije bilo rezultat „namere da se zaobiđe prijava zbog mogućih štetnih efekata na tržišnu konkurenciju“ već „rezultat nesavesnog nehaja odgovorne osobe Ivice Todorića“.

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor „Fortenova grupe“ na koju deonice „Merkatora“ treba da budu prebačene, izjavio je da očekuje da im „raspolaganje deonicama bude omogućeno u najkraćem roku” i da planiraju da prenos „Merkatora“ na „Fortenova grupu“ realizuju do kraja ove godine.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala