Nastavlja se tihi rat Kine i Vatikana

CC0 / Pixabay / Vatikan
Vatikan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanija Recorded Future koja se bavi pitanjima sajber bezbednosti, objavila je izveštaj u kojem se tvrdi da je grupa hakera, koja je, navodno, povezana sa kineskom Vladom hakovala kompjutersku mrežu Vatikana.

Prema podacima Recorded Future, hakeri su koristili iste metode, koje obično koriste hakerske grupe koje rade za kinesku vlast. Grupa „RedDelta“ koju finansira vlada Kine, već je izvodila napade na kompjutere Svete stolice, kažu eksperti.

Hakerski napadi su počeli još u maju. Cilj hakera je bio, ne samo Vatikan, već i Istraživačka misija Svete Stolice u Kini – grupa diplomata koji predstavljaju crkvu u Hongkongu i vode pregovore sa kineskim vlastima o statusu crkve u Kini. Poslednji sporazum između Vatikana i Kine je bio zaključen 2018. godine i koji ove godine prestaje da važi. Novi pregovori bi trebali da počnu u septembru – tačan datum nije poznat zbog pandemije virusa korone u svetu. Napadi su, po mišljenju Recorded Future, i povezani sa budućim pregovorima. Uslovi prošlog sporazuma nisu otkriveni. Prema nekim podacima, u zamenu za prisustvo predstavnika Vatikana u Hongkongu, kineske vlasti su zatražile da samostalno biraju kandidate za episkope crkve, sa pravom pape da donosi konačnu odluku o izboru kandidata sa kineskog spiska. Cilj napada je, moguće, bio da se otkriju novi uslovi koji će biti predstavljeni na pregovorima.

Kineska strana je već negirala ove optužbe.

Međutim, animozitet između Kine i Vatikana nije nova tema. Mediji su pisali da je od aprila do juna ove godine u provinciji Anhuej, u blizini Šangaja, sa katoličkih hramova skinuto više od 500 krstova.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala