Dodik: RS se ne suprotstavlja Americi, ali neće dozvoliti prenošenje nadležnosti

© Srna / Narodna skupštinaMilorad Dodik na sednici Skupštine RS
Milorad Dodik na sednici Skupštine RS - Sputnik Srbija
Pratite nas
Republika Srpska ne može da prihvati sporazum sa Sjedinjenim Državama, jer u njega nisu uključene Policija RS i druge policijske agencije u RS, poručio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

„Ne suprotstavljamo se SAD, ali sve što je mimo Ustava i interesa RS i nadležnosti naših institucija ne može da bude prihvaćeno taman da na drugoj strani imamo SAD i sve druge zemlje sveta“, izjavio je Dodik na posebnoj sednici Narodne skupštine RS.

Dodik je istakao da je u sve tri tačke dnevnog reda ugrožen vitalni nacionalni interes Republike Srpske i da se u svim tim slučajevima radi o pokušajima skrnavljenja prava RS i njenih institucija.

On je pojasnio da je obrazovanje isključiva nadležnost entiteta, ali sada su u toku pokušaji da se sve što je vezano za obrazovanje prenese na nivo BiH.

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik pokrenuo zaštitu vitalnog entitetskog interesa

„Republika Srpska je konačno mesto odluke za odluke Predsedništva. To govori da je ova Skupština iznad Predsedništva u nekom smislu. I Narodna skupština Republike Srpske mora da bude ojačana upravo na ovaj način. Neću oklevati ni na bizarnim stvarima da pokrenem vitalni nacionalni interes, jer smatram da je i ta mala stvar velika za naša prava. Obećavam da neću oklevati, a na vama je da odlučite šta ćete raditi. Ja vas pozivam da podržite ove odluke. U drukčijoj varijanti mislim da bi to bilo loše za RS. A na kraju glasanje će se svesti na to da li ste za Dodika ili Džaferovića i Komšića i oko toga je sve jasno“, rekao je Dodik.

Dodik je dodao i da nije protiv dijaloga sa SAD ili učešća u PISA, ali da RS ne može da bude zaobiđena, prenele su „Nezavisne“.

Podsetimo, u Banjaluci je u toku posebna sednica Narodne skupštine RS na kojoj će poslanici razmatrati izjave člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika da su odluke Predsedništva BiH, koje su usvojene bez konsenzusa na sednici 22. jula, veoma štetne po vitalne interese Srpske. Poslanici će se i izjasniti o tim izjavama.

Reč je o tri odluke Predsedništva BiH, koje su donesene preglasavanjem srpskog člana Predsedništva — Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbednosti u Savetu ministara i Ministarstva unutrašnje bezbednosti SAD o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija, Odluka o odobravanju zaključivanja ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021 i Odluka o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocenjivanje učenika (PISA) 2021.

Ova sednica, čiji je dnevni red usvojen, zakazana je na Dodikov zahtev, koji je pozvao poslanike da u roku od deset dana održe sednicu Parlamenta i dvotrećinskom većinom podrže njegov proglas.

Srpski član Predsedništva BiH proglasio je te tri odluke veoma štetnim po vitalne interese Srpske na osnovu pojedinih odredaba Ustava BiH i Poslovnika o radu Predsedništva BiH.

Prema Ustavu, ukoliko Dodikov proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u Narodnoj skupštini Republike Srpske, osporavane odluke Predsedništva neće imati učinka.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala