DNR: U Donbasu se poštuje primirje

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaTenk Narodne milicije DNR na kontakt liniji DNR i Ukrajine
Tenk Narodne milicije DNR na kontakt liniji DNR i Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
U protekla 24 sata ukrajinske snage bezbednosti u Donbasu nisu kršile primirje, saopštilo je predstavništvo samoproglašene Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
„Prethodnog dana nije zabeleženo narušavanje primirja od strane oružanih formacija Ukrajine“, rekao je predstavnik DNR.

Predstavnici DNR u utorak su takođe saopštili da ukrajinske snage nisu narušavale primirje.

U Donbasu su u ponedeljak stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Očekuje se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu.  

Vojnik LNR i posmatrači OEBS-a na kontrolnom punktu u oblasti Stanice Luganske u Luganskoj Narodnoj Republici - Sputnik Srbija
Lugansk i Donjeck: Trajni prekid vatre od 27. jula

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala