Čović: Potpisivanje obavezujućeg sporazuma bilo bi amnestija zločinaca koji su rušili Srbiju

© Sputnik / Radoje PantovićNebojša Čović
Nebojša Čović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ako Srbija potpiše bilo kakav obavezujući sporazum, defakto će priznati Kosovo i abolirati i amnestirati zločince koji su rušili našu zemlju, smatra Nebojša Čović.

Ukoliko delegacija EU uruči Srbiji ultimatum, odnosno nacrt sveobuhvatnog sprazuma koji bi defakto predstavljao priznanje nezavisnosti Kosova, biće to još jedan „lukav način da se ponovo prevari Srbija“, kaže za Sputnjik bivši potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović.

„Večernje novosti“ objavile su, pozivajući se na diplomatske izvore, da će delegaciji Beograda koja u četvrtak putuje na razgovore sa Miroslavom Lajčakom i predstavnicima prištinskih institucija u sedištu Evropske unije biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma, koji podrazumeva de fakto priznanje Kosova od strane Srbije.

Beograd nije upoznat s tim da će u četvrtak u Briselu delegacijama Prištine i Beograda biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma, kazao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da je uveren da će, ukoliko bude takvog predloga, predsednik Aleksandar Vučić odgovoriti u skladu sa državnim i nacionalnim interesima.

Potpisivanje sporazuma – abolicija i amnestija zločinaca

Ukoliko bi Srbija potpisala bilo kakav obavezujući sporazum, time bi abolirala i amnestirala zločince koji su rušili našu zemlju, naglašava Čović.

S druge strane, nerazumljivo je zašto naši mediji od ovoga prave toliku senzaciju i bombastičnim naslovima o nekakvim ultimatumima šire paniku u našoj javnosti, čime direktno idu na ruku suprotnoj strani, kaže Čović.

I Priština i EU izgubili kredibilitet

Mediji po prirodi stvari teže senzacionalizmu ali neshvatljiv je toliki stepen nerazumevanja suštine svega što se događa, dodaje Čović i dodaje da i portparolka EU kaže će tek kad se reše svi problemi, strane potisati jedan dokument.

„To ne sme da znači da kad se postigne dogovor, da će se rešiti svi problemi jer ni Priština, ni EU nemaju nikakav kredibilitet da će se dogovor ispuniti. Do sada nisu ispunili 48 dogovora. Prema tome, prvo mora da se to ispuni pa onda možemo da idemo dalje. A sve što se dogovori da treba da se ispuni, mora da bude merljivo. Da bi se uopšte razmatrao bilo kakav nacrt dokumenta, sva otvorena pitanja moraju da se reše na merljiv i održiv način“, naglašava Čović

U suprotnom, ako su pregovarači EU mislili da će sva otvorena pitanja zatvoriti fiktivnim dogovorom o njihovom rešenju, onda EU nije nepristrasan posrednik već direktno zastupa interese isključivo jedne – albanske strane, ističe Čović.

Pregovarati sa Kosovom po mehanizmu pristupanja Evropskoj uniji

A albanska strana u poslednjih 20 godina nije ispunila nijedan sporazum na koji se potpisom obavezala, a u svim tim sporazumima su garanti bili faktori međunarodne zajednice, podseća Čović.

© Tanjug„Suština mora da bude u tome da sve što se dogovorilo do sada mora da bude sprovedeno, i to merljivo sprovedeno“.
Čović: Potpisivanje obavezujućeg sporazuma bilo bi amnestija zločinaca koji su rušili Srbiju - Sputnik Srbija
„Suština mora da bude u tome da sve što se dogovorilo do sada mora da bude sprovedeno, i to merljivo sprovedeno“.

„Suština mora da bude u tome da sve što se dogovorilo do sada mora da bude sprovedeno, i to merljivo sprovedeno. Mi smo i pre potpisivali sporazume, pa ništa nije sprovedeno. Prema tome, moramo da idemo temu po temu da je sprovodimo, i jedna i druga strana, a da onaj ko je medijator, a to je EU u ovim razgovorima, konstatuje da li je nešto sprovedeno ili nije. Neki sličan mehanizam, kao što je mehanizam pristupanja EU. Imate 35 poglavlja, pa idete poglavlje po poglavlje. Tako i ovde.“

Što se tiče poglavlja 35, koje je ekskluzivno uvedeno za Srbiju, u krajnjem slučaju možemo da ga zatvorimo nedelju dana pre ulaska u EU, smatra Čović.

Ulazak u EU – pecaju nas kao šarane, na varalicu

Čović dodaje da se u kuloarima EU govori da bi Srbija najranije mogla pristupiti Uniji biti 2030. godina, dok „nama mašu 2025,2026. kao da smo šarani koje pecaju na varalicu“.

„Naš stav i odgovor trebalo bi da bude da je to proces u kome Priština mora da dostigne istinske standarde demokratskog društva kroz merljivo i održivo rešenje svih otvorenih pitanja. To nikako ne mogu da budu paralelni već sukcesivni procesi“, kaže Čović.

A demokratske standarde ne može dostići društvo koje vode oberkriminalc i ratni zločinci poput Tačija, Haradinaja, Veseljija ili Ljimaja, zaključio je Čović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala