Amerika imenovala čoveka za Arktik

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe kopnenih snaga Severne flote na Arktiku
Vojne vežbe kopnenih snaga Severne flote na Arktiku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Stejt department uspostavio je novu dužnost – koordinator za region Arktika.

Koordinator će biti Džim de Hart, viši savetnik američkog državnog sekretara, a njegova glavna dužnost biće promovisanje američkih interesa u tom regionu.

Kako se navodi u saopštenju, on će realizovati i koordinisati politiku Stejt departmenta u arktičkom regionu s ciljem promovisanja američkih interesa, a pre svega u oblasti bezbednosti, ekonomskog razvoja i saradnje sa zemljama regiona.

Američki državni sekretar Majk Pompeo nedavno je izjavio da su SAD previše kasno započele sa aktivnim dejstvima u arktičkom regionu.

„Mislim da smo svi bili malo naivni, gledajući kako interesi ne samo Rusije, nego i Kine postaju sve agresivniji. Ali ako je to izbor naših protivnika, ako su oni odlučili da se tu takmiče, mi ne možemo samo okrenuti drugi obraz“, objasnio je Pompeo tokom nedavne posete Kopenhagenu.

Iz Rusije je više puta saopštavano da aktivnost NATO-a na Arktiku vodi ka napetosti i destabilizaciji situacije. Prošle godine je ruska strana izvestila da NATO aktivno povećava borbenu obuku svojih snaga u tom regionu, kao i da raste obaveštajna aktivnost.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala