UN: Nivo smrtnosti od kovida povezana sa zagađenjem

© REUTERS / STRINGER JapanFabrički dim u Tokiju
Fabrički dim u Tokiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Veliko zagađenje vazduha može dovesti do povećanja broja smrtnih slučajeva od bolesti uzrokovane virusom korona, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija o uticaju pandemije na život u velikim gradovima.
„Zagađenje vazduha i količina gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte značajno su opali. Prema dostupnim pokazateljima, loš kvalitet vazduha povezan je sa višim stopama smrtnosti od kovida 19“, konstatuje se u izveštaju UN.

Istovremeno, organizacija je upozorila: ukoliko se ne preduzmu mere za zaštitu životne sredine u procesu ukidanja karantinskih mera, prečišćavanje vazduha biće samo privremeno dostignuće. S tim u vezi, generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je „na pridržavanje zelene politike u inkluzivnom oporavku ekonomije“.

„U mnogim gradovima napravljene su nove biciklističke staze i pešačke zone, što poboljšava bezbednost kretanja i kvalitet vazduha“, rekao je Gutereš.

„Finansijski podsticaji vlada mogu nam pomoći na putu ka ostvarenju ciljeva održivog razvoja ako budu usredsređeni na ekološku transformaciju i stvaranje novih radnih mesta“, zaključio je generalni sekretar UN.

U izveštaju se takođe navodi da se oko 90 odsto registrovanih slučajeva infekcije virusom korona dešava u velikim gradovima.

„Gradska područja postala su epicentar pandemije. Procenjuje se da veliki gradovi čine 90 odsto svih slučajeva“, ističe organizacija.

Pri tome, to nije nužno povezano sa velikom gustinom stanovništva.

​„Veliki gradovi su ranjivi zbog njihove organizacije, karakteristika životnih uslova, rada i kretanja njihovih stanovnika“, naglašava se u izveštaju.

„Potrebno je da se osigura da u svim fazama odgovor na izazove pandemije uključuje rešavanje nejednakosti. Moramo kao prioritet postaviti zaštitu najugroženijih stanovnika naših gradova, uključujući stvaranje skloništa i novih domova za beskućnike. To je naša šansa da svet učinimo boljim nego pre pandemije i stvorimo otpornije, inkluzivnije i zelenije gradove“, zaključio je generalni sekretar UN u svom video-obraćanju.  

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala