Ruski patrijarh: Krštenje Rusije – najvažnija revolucija u istoriji Rusije

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaRuski patrijarh: Krštenje Rusije – najvažnija revolucija u istoriji Rusije
Ruski patrijarh: Krštenje Rusije – najvažnija revolucija u istoriji Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski patrijarh Kiril izjavio je, povodom Dana krštenja Rusije, da se nijedna revolucija koja se odigrala u Rusiji ne može po svojim posledicama uporediti sa krštenjem Rusije u 10. veku.

Taj događaj, rekao je patrijarh, ni danas nije izgubio smisao i snagu.

Svi smo naslednici kneza Vladimira, dodao je on.

„Krštenje Rusije je nesumnjivo revolucionaran događaj, da se izrazim modernim jezikom. Štaviše, po svojim posledicama krštenje Rusije nemoguće je uporediti ni sa jednim drugim koji je potom usledio zbog toga što je krštenje radikalno izmenilo život naroda, njegovu kulturu, sistem vrednosti“, poručio je patrijarh tokom službe u hramu Hrista Spasitelja.

Kako je primetio, „najstrašnija revolucija“ s početka 20. veka pokušala je da promeni sistem vrednosti i da pre svega uništi pravoslavnu veru.

„Ali, činjenica da se mi danas u 21. veku u obnovljenom hramu Hrista Spasitelja sećamo snova revolucionara sa izvesnim snishodljivim osmehom jer ništa im nije uspelo, govori o tome da dobro organizovana i snažna politička akcija, praćena nasiljem, nije iskorenila pravoslavnu veru u našem narodu“, poručio je patrijarh.

Sve što nam se dešavalo od krštenja do danas to je snažan i ubedljiv argument, dodao je patrijarh, u prilog tome da istorija ljudi ne nastaje samo voljom čoveka, njegovog razuma i njegovom snagom nego na nju utiče i blagodat božja, prisutna kroz molitve ljudi, ne menjajući čovekovu slobodu. Bez obzira na žestoku borbu protiv vere ona živi i deluje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala