Rusija: Protest Kijeva zbog parade u čast Dana ruske mornarice ─ ritualni ples

© Sputnik / Vasiliй Batanov / Uđi u bazu fotografijaBrodovi Crnomorske flote na generalnoj probi vojno-pomorske parade u Sevastopolju
Brodovi Crnomorske flote na generalnoj probi vojno-pomorske parade u Sevastopolju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Protestna nota ukrajinskog Ministarstva inostranih poslova u vezi sa održavanjem pomorske parade u Sevastopolju podseća na ritualni ples, izjavio je sekretar vojno-naučnog društva Crnomorske flote, profesor ruske Akademije vojnih nauka Sergej Gorbačov.
„Ukrajina u svakoj prilici upućuje protestne note. To je već postao ritualni ples. Može se unapred predvideti da će bilo koji događaj takve vrste izazvati pojavu protestne note. Zapisaćemo belešku u istorijske anale i zaboraviti. Prihvatamo to kao realnost i shvatamo da se politika Kijeva apsolutno nije promenila, ne treba gajiti iluzije“, rekao je Gorbačov.

Prema njegovim rečima, Sevastopolj uvek treba da bude grad slave ruskih mornara, ma koliko se tome protivile kijevske vlasti.

„Sevastopolj je stvorila flota, rođen je za nju i postojaće za Crnomorsku flotu Rusije“, istakao je Gorbačov.

Snimak iz kosmosa parade u Vladivostoku - Sputnik Srbija
Pogled iz svemira: Ekskluzivni snimci morskih parada u šest ruskih gradova /foto/

S tim u vezi, poslanik Državne dume Rusije iz sevastopoljskog regiona Dmitrij Belik izjavio je da se još jedna u nizu protestna nota ukrajinskog spoljnopolitičkog resora povodom parade već doživljava kao svojevrsna čestitka.

„Tradicionalna proslava Dana flote u Sevastopolju sadrži nekoliko obaveznih delova: pozdravni govor komandanta Crnomorske flote, sportski praznik na vodi, počasnu paljbu i, naravno ─ protestnu notu ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova, svojevrsnu čestitku zvaničnog Kijeva“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, dugi niz godina zapadni pokrovitelji Ukrajine želeli su da vide brodove NATO-a u gradu-heroju Sevastopolju.

„I svaki put ih Dan mornarice podseća na neostvarene planove“, istakao je poslanik.

U Sevastopolju je 26. jula održana parada brodova i vojno-sportski praznik posvećen Danu ruske mornarice. Na njoj je učestvovalo više od 30 ratnih brodova, podmornica i čamaca, 14 pomoćnih plovila, oko 30 letelica i više od 50 jedinica tehnike Crnomorske flote.

Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine predalo je u ponedeljak protestnu notu MIP Rusije zbog održane parade u Sevastopolju 26. jula i tom prilikom osudilo militarizaciju Krima.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala