Pranje krvavih tragova: Hoće li Srbi proslavljati etničko čišćenje svog naroda

© AP Photo / /Bozo VukicevicHrvatski vojnici u Kninu 6. avgusta 1995 godine, dva dana posle "Oluje"
Hrvatski vojnici u Kninu 6. avgusta 1995 godine, dva dana posle Oluje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poziv zvaničnog Zagreba liderima Srba u Hrvatskoj da prisustvuju obeležavanju „Oluje“, etničkog čišćenja srpskog naroda iz ove države, ocenjena je u Beogradu kao neviđena provokacija. Srbi su, dakle, dobili poziv da proslave sopstvenu tragediju i tako legitimišu vojnu akciju u kojoj je ubijeno ili nestalo oko 1.800, a proterano više od 200.000 ljudi.

Da li je Srbima mesto na obeležavanju „Oluje“ — pitanje je koje se postavlja nakon izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da bi bilo „jako dobro i korisno“ kada bi na obeležavanje godišnjice „Oluje“ u Kninu došao i potpredsednik vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević.

Plenković je rekao da se razgovara o mogućnosti da ove godine predstavnici Vlade obeleže i srpska stradanja, a prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je zahtev za učešće na proslavi etničkog čišćenja Srba „neviđena politička provokacija“.

Srbi pozvani da slave svoje etničko čišćenje — „Oluju“

Istoričar dr Milan Gulić sa Instituta za savremenu istoriju za Sputnjik kaže da 5. avgust u Kninu nema nikakvu konotaciju komemoriranja žrtava, već isključivo konotaciju proslave te vojne operacije. Zato, dodaje, te dve stvari nikako ne mogu biti obeležene istog dana u Kninu.

„Ja čak možda ne bih ni rekao da se radi o bilo kakvoj provokaciji sa hrvatske strane, već o traženju apsolutne potvrde hrvatskog stava kada je ’Oluja‘ u pitanju, odnosno da se radi o, kako je više puta ponovljeno, ’legitimnoj vojnoj operaciji sa ciljem povratka jednog dela teritorije‘. To je nešto što je Hrvatskoj dato za pravo već onom oslobađajućom presudom Anti Gotovini i Mladenu Markaču, pa je eto ostalo još samo da srpska zajednica ’potvrdi‘ tu ’legitimnost‘. Ja bih u tom kontekstu gledao poziv Andreja Plenkovića — traženje poslednje potvrde koja je ostala sa hrvatske tačke gledišta, pa da ta operacija bude, kako je oni nazivaju, besprekorna“, ocenjuje Gulić.

Kako on kaže, eventualni dolazak Borisa Miloševića ne bi bio prvi put da je neko iz srpske zajednice prisustvovao obeležavanju „Oluje“. On podseća da je na tu proslavu svojevremeno dolazio Veljko Džakula, ali da on nije bio zvaničan predstavnik srpske zajednice.

„Međutim, ukoliko bi ovog puta došao gospodin Milošević, on bi bio predstavnik hrvatske Vlade, ali u isto vreme i zvaničan predstavnik srpske zajednice. Ja iskreno mislim da nijednom Srbinu nije mesto na proslavi ’Oluje‘, jer je to vojna operacija iza koje je ostalo toliko krvavih tragova, da zaista nijedan predstavnik srpskog naroda nikada ne bi trebalo da učestvuje u proslavi takvog događaja. Radilo bi se o nepoštovanju žrtava“, kategoričan je Gulić.

On dodaje da je, uz apsolutno razumevanje svih razlika na poglede na rat devedesetih godina, „Oluja“ bila zločinačka operacija velikog obima i da nema razloga niti potrebe da bilo koji Srbin učestvuje u njenom proslavljanju.

Milošević možda ipak ide na proslavu „Oluje“

Savo Štrbac iz Informaciono-dokumentacionog centra „Veritas“ rekao je u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ da ne bi isključio mogućnost da se Boris Milošević pojavi na ovogodišnjem obeležavanju godišnjice u Kninu, jer je on, kako kaže, ipak potpredsednik hrvatske Vlade.

„I Pupovac i Milošević su rekli da će se razgovarati o tome. Indikativno je što je Pupovac rekao: ’A da li će neko od njih navratiti u Grubore? Ja ću biti u Gruborima‘. Moglo bi se desiti da, recimo, Milanović ili Plenković ili neko od tih ministara odu u Grubore, a da se Milošević pojavi na njihovoj proslavi u Kninu“, kaže Štrbac i podseća da je i Ivo Josipović, u vreme kada je bio predsednik Hrvatske, 2010. godine bio u Varivodama i Kašiću na pomenima srpskim žrtvama „Oluje“.

U hrvatskoj vojnoj operaciji „Oluja“ početkom avgusta 1995. godine ubijeno je 1.800 Srba, a oko 250.000 proterano. Hrvati je slave kao nacionalni praznik, a za Srbe je to dan oplakivanja žrtava.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala