Mediji: Poljska će pomeriti F-35 od ruskih granica

© Foto : Master Sgt. Michael Jackson / U.S. Air ForceAmerički vojni avion F-35A "Lajtning II"
Američki vojni avion F-35A Lajtning II  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poljska je odlučila da ne raspoređuje lovce pete generacije F-35 na bazu u Malborku, 80 kilometara od Kalinjingradske oblasti i u Minsk-Mazovecku koji se nalazi nedaleko od beloruske granice, piše portal Defence24.
Prema podacima portala, Poljska je odustala od ideje da rasporedi najnovije lovce na istok zemlje, pošto se vlasti plaše da Rusija može proučavati njihove radarske i infracrvene karakteristike. Zato je vojni vrh odlučio da bazira F-35 na zapadu zemlje, u Švidvinu, gde je ranije bila stacionirana eskadrila Su-22.

Autor članka je došao do ovih zaključaka na osnovu tendera koji je raspisalo Ministarstvo odbrane Poljske za obavljanje građevinskih radova i modernizaciju aviobaze u Švidvinu. Novinar pretpostavlja da u budućnosti tamo mogu biti raspoređeni F-16.

Podsetimo, Poljska je u januaru potpisala sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama o kupovini 32 lovca F-35 u vrednosti od 4,6 milijardi dolara. Lovci bi trebalo da budu isporučeni Varšavi do 2026. godine. Kako se očekuje, oni će zameniti sovjetske MiG-29 i Su-22.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala