Kučma napustio kontakt grupu za pregovore o Donbasu

© Sputnik / Egor Eremov / Uđi u bazu fotografijaBivši predsednik Ukrajine Leonid Kučma
Bivši predsednik Ukrajine Leonid Kučma  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši predsednik Ukrajine Leonid Kučma napustio je sastav trilateralne kontakt grupe za rešavanje situacije u Donbasu, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu kancelarije aktuelnog šefa države Vladimira Zelenskog.

Kako je istaknuto u saopštenju, odluku o napuštanju kontakt grupe Kučma je doneo sam.

Zelenski je istakao da je bivši ukrajinski predsednik učinio mnogo za postizanje mira u Donbasu, da je njegov posao u minskom procesu bio izuzetno važan i istovremeno težak, te da njegovu odluku tretira sa poštovanjem i uvažavanjem.

„Hvala za sve napore koje ste uložili u deblokadi minskog pregovaračkog procesa. Vaše iskustvo je izuzetno važno i potrebno. Uvek ću biti spreman da čujem Vaš savet u budućnosti“, rekao je Zelenski na sastanku sa Kučmom.

Zelenski je imenovao Kučmu za predstavnika Kijeva u pregovorima trilateralne kontakt grupe o Donbasu 3. juna 2019. godine. Kučma je tada saopštio da je veoma zadovoljan tim imenovanjem. On je već predvodio ukrajinsku delegaciju u trilateralnoj kontakt grupi, ali je tu poziciju napustio u septembru 2018. godine, jer je, prema njegovim rečima, dostigao „kritični uzrast“ ─ imao je 80 godina.

Kučma je dva puta predvodio ukrajinsku delegaciju u trilateralnoj grupi. Poslednji dokument, usaglašen uz njegovo učešće, obavezao je sukobljene strane na istoku Ukrajine da u potpunosti prekinu vatru. Dodatne mere za „podršku i poštovanje aktuelnog neograničenog primirja tokom celog perioda do potpunog sveobuhvatnog rešenja sukoba“ stupile su na snagu 27. jula.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala