Kina najveći uvoznik ruskog mesa

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaRadnik kombinata "Kubanj" u Krasnodarskom kraju drži zapakovano meso
Radnik kombinata Kubanj u Krasnodarskom kraju drži zapakovano meso - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kina je postala najveći kupac ruskog mesa, pretekavši Ukrajinu, prenosi portal RBK pozivajući se na Centar za industrijsku ekspertizu Ruske poljoprivredne banke.

Učešće kopnene Kine za šest meseci činilo je 45 odsto pošiljki u fizičkim jedinicama, a uključujući i autonomni Hongkong – 54 odsto. Udeo Ukrajine u ruskom izvozu smanjio se sa 28 na 16 odsto, ali su isporuke porasle sa 42 na 53 miliona dolara.

Kako su objasnili analitičari, ruski izvoz porastao je uglavnom zbog povećanja isporuke mesa peradi. Osim toga, ove godine ruski proizvođači dobili su pravo da izvoze u Kinu ne samo perad, već i smrznutu govedinu.

Prema podacima glavne carinske uprave Kine, u prvih pet meseci 2020. godine izvoz poljoprivrednih proizvoda i proizvoda iz Rusije u Kinu porastao je za četvrtinu i iznosio je 1,8 milijardi dolara. Tako su prvi put u istoriji prehrambeni proizvodi zauzeli drugo mesto posle nafte u ruskom izvozu.

Prema navodima stručnjaka, Kina, plašeći se nove runde trgovinskog sukoba sa Sjedinjenim Američkim Državama, povećava uvoz prehrambenih proizvoda iz Rusije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala