Herceg Novi: Otvorite granicu za Srbiju i Rusiju kako bismo spasili sezonu!

© Sputnik / Aleksandar MilačićHerceg Novi
Herceg Novi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik crnogorske opštine Herceg Novi Stevan Katić apelovao je danas na vlasti u toj zemlji da razmotre svoje odluke i pod određenim uslovima dozvole ulazak građana Srbije i Rusije, kako bi se, kako kaže spasla sezona.

On je rekao da bi otvaranje granica sa te dve zemlje ublažilo krah turističke sezone u Crnoj Gori i pozvao Vladu i Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti da odrede datume otvaranja granica sa ovim državama koje su najznačajnija tržišta Crne Gore, uz jasne epidemiološke standarde koje je potrebno ispuniti da bi njihovi državljani ušli u zemlju, prenosi portal "CdM".

On je istovremeno pozvao crnogorsku vladu da intenzivira bilateralne odnose kako bi ove zemlje otvorile svoje granice prema Crnoj Gori i da bi bili ostvareni uslovi za obnovu međunarodnog vazdušnog saobraćaja.

"Važno je poboljšati odnose sa zemljama koje su naši najznačajniji turistički partneri, a to su pre svega Srbija, Bosna i Hercegovina i Rusija. Turisti iz tih zemalja tradicionalno ostvaruju najveći broj noćenja i crnogorska državna vlast toga mora biti svesna. U ovakvoj situaciji ne sme biti prostora za donošenje politički motivisanih odluka i podizanje tenzija", rekao je Katić.

Prema njegovim rečima, rizik od širenja virusa je realnost sa kojom se svaka država suočava prilikom donošenja odluke o otvaranju granica, a da su donosioci odluka odgovorni da na taj izazov odgovore na adekvatan način, što u Crnoj Gori do sada nije bio slučaj.

On je pozvao državne organe da se ugledaju na praksu susedne Hrvatske, ali i drugih zemalja Evrope koje su našle modele da u isto vreme sačuvaju letnju sezonu i bezbednost građana.

"Primera radi, turisti iz Srbije, koju su tradicionalno naši najbrojniji gosti, sada mogu da letuju u susednoj Hrvatskoj, a u našu državu ne mogu da uđu. Oni koji su planirali dolazak u našu zemlju sada biraju konkurentne destinacije u regionu, pa imamo situaciju da Hrvatska ostvaruje oko 50 odsto svog prošlogodišnjeg prometa, dok je Crna Gora na samo oko sedam procenata", rekao je Katić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala