Budva najbolji primer političke korupcije: Univerzitetski profesori o stanju u Crnoj Gori

© Foto : RTV Budva ustupila SputnjikuPolicija ispred Opštine Budva
Policija ispred Opštine Budva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nedavna smena lokalne vlasti u Budvi najbolji je primjer političke korupcije u Crnoj Gori, rečeno je na okruglom stolu udruženja „Ne damo Crnu Goru“, koje je formiralo 77 univerzitetskih profesora.

Na trećem po redu okruglom stolu u organizaciji ovog udruženja, čija je tema bila politička korupcija, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu i predsjednik UO Matica srpska Vladimir Božović kazao je da je tema političke korupcije sveprisutna u Crnoj Gori, te da se ona po intenzitetu sve više pojačava kako se bliže izbori.

© Sputnik / Nebojša PopovićPolitička korupcija je sveprisutna u Crnoj Gori: Profesor Vladimir Božović
Budva najbolji primer političke korupcije: Univerzitetski profesori o stanju u Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Politička korupcija je sveprisutna u Crnoj Gori: Profesor Vladimir Božović

Prema rečima Božovića, od čuvenih događaja u Nikšiću, kada je jedan od poslanika opozicione strukture brutalno i preko noći prešao na drugu stranu (DPS), u Crnoj Gori se širi termin političke korupcije.

„Pod pojmom političke korupcije u Crnoj Gori blago rečeno podrazumjevamo kidnapovanje opozicionih poslanika i njihovo prevođenje u red režimskih političkih struktura. To se radi različitim sistemima, od ucjena, do finansijskih aranžmana i to bi u sistemu u kom postoje makar i obrisi pravne države, bilo i te kako kažnjivo“, primijetio je Božović.

Srećko Crnogorac, politikolog i izabrani član Kraljevskog instituta za međunarodne odnose iz Londona, istakao je da politička korupcija u Crnoj Gori nije proizvod normativnih nedostataka pravnog sistema i upozorio da nikakva normativna rešenja ne mogu više riješiti taj problem, zato što je on suštinski politički.

On je takođe istakao da u Crnoj Gori postoji problem nekažnjivosti političke korupcije, što, kako je dodao, pokazuje i činjenica da javnost nije smogla snage da reaguje na ono što su evidentni dokazi, kao što je na primer afera „koverta“, koja pokazuje kako se iz crnih fondova finansiraju političke kampanje i kupuju odbornici, a sjutra možda poslanici, ukoliko je tako nešto neophodno.

© Sputnik / Nebojša PopovićSistem je u Budvi štitio korupciju: Srećko Crnogorac
Budva najbolji primer političke korupcije: Univerzitetski profesori o stanju u Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Sistem je u Budvi štitio korupciju: Srećko Crnogorac

Poslednjih mjeseci, prema rečima Crnogorca, svjedoci smo i formalizacije fenomena političke korupcije.

„Situaciju u kojoj evidentnu političku korupciju na lokalnom nivou u Budvi štite sam sistem, Ministarstvo unutrašnjih poslova i pravosuđe, govori nam da iz sistema ne može doći rešenje. Ovo je politički problem i rešenje može biti samo političko“, decidan je Crnogorac.

Istakao je, međutim, i da rešenje za Crnu Goru ne može doći ni spolja, zato što naš region više nije od geopolitičkog značaja kakav je bio prije dvadeset godina.

„Takvo interesovanje je postojalo dok je proširenje Evropske unije bilo visoko na agendi. Ali to sada više nije slučaj i neće biti slučaj za mnogo vremena zbog unutrašnjih problema EU“, obrazložio je Crnogorac.

Kao dokaz da se u Crnoj Gori mogu primijetiti svi zamislivi vidovi korupcije, Crnogorac je naveo i otvaranje crkvenog pitanja, odnosno, situaciju u kojoj je šef države najavio stvaranje državne crkve, uz pojašnjenje da se takva vrsta akta naziva „simonija“

„To je ona vrsta korupcije kad bilo bogati pojedinac ili država postavlja buduće mitropolite, što je dokaz da svaka pojavna forma korupcije postoji u ovom malom društvu gdje je populacija veličine jednog prosječnog evropskog grada“, zaključio je Crnogorac.

Profesor Zdravko Krivokapić, izvršni direktor udruženja „Ne damo Crnu Goru“, primijetio je da svaka korupcija razara tkivo društva, te da se bez političke volje ne može smanjiti korupcija.

Naredni okrugli sto udruženje organizuje u utorak, na temu „Pravoslavlje i nacija“, a među učesnicima biće predstavnici SPC, kao i istoričari i stručnjaci za pitanja vjerskih prava.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala