Uspeh učenika iz Srbije na Evropskoj olimpijadi iz fizike

© Flickr / NASA BlueshiftNumerička simulacija dve crne rupe koje se spajaju
Numerička simulacija dve crne rupe koje se spajaju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na 4. Evropskoj olimpijadi iz fizike za učenike srednjih škola, učenici iz Srbije osvojili su dve zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane medalje.

Evropska olimpijada iz fizike (EuPhO) održana je na daljinu, od 20. do 26. jula, a učestvovalo je više od 250 učenika iz 57 evropskih i gostujućih zemalja.

Bogdan Rajkov i Dobrica Jovanović, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu, osvojili su zlatnu medalju, Petar Samardžić iz Matematičke gimnazije u Beogradu srebrnu, dok su učenici iste škole Dušan Beguš i Strahinja Nikolić osvojili bronzanu medalju.

Nastavnici takmičara koji su osvojili nagrade su Nataša Čaluković, Ivan Stanić i Branislav Cvetković.

Bogdan Rajkov i Dobrica Jovanović zauzeli su prva dva mesta u zvaničnom apsolutnom plasmanu koji uključuje samo evropske zemlje, tako da predstavljaju apsolutne pobednike takmičenja, a Srbija je takođe, ekipno među najboljim evropskim zemljama.

Evropska olimpijada je najprestižnije takmičenje iz fizike učenika srednjih škola u rešavanju zadataka, uz Međunarodnu olimpijadu iz fizike na kojoj Srbija tradicionalno učestvuje, ali koja ove godine nije održana zbog pandemije korona virusa.

Planirano je da Evropska olimpijada bude održana u Rumuniji, ali to nije bilo moguće zbog pandemije, pa su učenici radili zadatke iz svojih zemalja.

Učešće Srbije na ovom takmičenju, izbor ekipe i pripreme za takmičenje organizovali su istraživači Instituta za fiziku u Beogradu.

Učenici iz Srbije zadatke su radili u prostorijama Instituta za fiziku, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera, prenosi Tanjug.

O regularnosti takmičenja starali su se stručni rukovodioci timova u zemljama učesnicama, kao i komitet olimpijade koji je pratio radove timova iz svih zemalja putem video linka, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala