Srbi ne veruju u dobre namere Bila Klintona

© SERGIO FLORESBil Klinton je bio čest gost u Epstajnovim privatnim avionima
Bil Klinton je bio čest gost u Epstajnovim privatnim avionima - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Ne verujem ni u kakve dobre namere Bila Klintona prema Srbiji i Srbima i sve ovo treba primiti sa rezervom, kaže Živadin Jovanović, bivši ministar spoljnih poslova Savezne Republike Jugoslavije, komentarišući sadržaj, navodno, upravo otkrivenih dokumenata koji govore da je Klinton nameravao da omogući odvajanje Republike Srpske od BiH.

Jovanović kaže da nije upućen u bilo kakve namere Klintona koje bi na bilo koji način išle u korist Srba. Još manje veruje u poverljiva dokumentima koje je objavila predsednička biblioteka bivšeg američkog predsednika, a u kojima piše da „ukoliko bosanski muslimani ne mogu da ubede bosanske Srbe da njihova budućnost leži u reintegraciji u BiH, nema smisla blokirati ih i treba pribeći mirnom razdvajanju zajedničke države, po čehoslovačkom modelu“.

Klinton nikada nije voleo Srbe

Naš sagovornik ne može da dokuči zbog čega je ovo baš sada bitno za javnost, ali je siguran da nije ni slučajno ni spontano.

„U svemu treba videti i politiku. Ono što je značajno reći, to je da je Klitnon bio jedan od lidera strategije američke dominacije u svetu, pa samim tim i na Balkanu“, kaže on.

Politikolog iz Republike Srpske Anđelko Kozomara skeptičan je po pitanju razloga iznošenja ovih dokumenti baš u ovom trenutku.

„Posle 25 godina treba staviti veliki upitnik na dokumenta Bila Klintona i zapitati se zašto se do sada o tome ćutalo. Po meni, objavljivanje ovakvih stvari ima samo jednu svrhu, a to je pokušaj Demokratske stranke da pobedi Trampa na predsedničkim izborima i da na ovaj način pokušavaju da pridobiju glasove srpske dijaspore. Dakle, čista propaganda“, uveren je Kozomara.

On kaže da ne veruje da je Klinton nameravao da Srbima dâ bilo kakve ustupke i kaže da su Srbi za osamostaljenje propustili šansu koju im je davao Vašingtonski sporazum — sporazum o prekidu vatre između zaraćenih strana Republike Hrvatske, Herceg-Bosne i Republike Bosne i Hercegovine iz 1994. godine.

„Pouzdano se zna samo da je, kada je pravljen Vašingtonski sporazum, rečeno da će za tri godine Federacija biti pripojena Hrvatskoj. Tada je RS imala sve izgleda da bude samostalna država, jer bi se Federacija otcepila. Hrvati su zato i pristali da potpišu ovaj sporazum“, podseća Kozomara.

Vreme kada su Srbi propustili samostalnost

Međutim, vreme je učinilo svoje, a, kako kaže, postoje i neke stvari o kojima se malo u javnosti zna.

„Srbima je usmeno rečeno da mogu da dobiju mogućnost da naprave svoju državu ako iz rata izađu kao pobednici. Međutim, posle Srebrenice i neposredno pred Dejton, najverovatnije nekom političkom trgovinom, date su srpske opštine Drvar, Glamoč, Grahovo i Petrovac zarad Srebrenice i Žepe, koje su bile više muslimanske. Taj potez je umanjio vrednost ratne pobede Srba u građanskom ratu. Posle toga Srbi više nisu mogli da postavljaju uslove“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Po njegovim rečima, postojao je još jedan dogovor po kome je bilo predviđeno da se BiH podeli vodoravnom linijom i da istočna Hercegovina pripadne Federaciji.

„Poznato je takođe i da je tada RS imala apsolutnu vojnu nadmoć nad Federacijom i znalo se da muslimani nisu nikako mogli da pobede bez snažne podrške NATO-a. Takođe se zna i da je Klinton kad je napuštao Zagreb, pozvao telefonom Aliju Izetbegovića i rekao mu da je potreban razlog da napadne Srbe. Posle toga je usledila Srebrenica“, napominje Kozomara.

RS je u BiH ušla kao država, samo tako može i da izađe

Naš sagovornik smatra da bi u procesu osamostaljenja RS imala pravo da se obrati Sudu u Hagu. 

„Republika Srpska je ušla u sastav dejtonske BiH, unela je svoju teritoriju, institucije i narod. Dejtonski sporazum je međunarodni pravni akt koji su potpisale najmoćnije sile sveta i on nije običan sporazum dve zaraćene strane. Taj sporazum daje pravo i obavezu potpisnicima da obezbede trajan mir na ovim prostorima a to je nemoguće ako neko stalno na vas vrši atak. Oduzimaju nam nadležnosti, pretnjama.... Dakle, mir na ovim prostorima je moguć kada se raziđemo mirno i dogovorom“, uveren je Kozomara.

Kozomara pritom dodaje da ne misli da bi, ukoliko bi RS krenula putem osamostaljenja, imala neke koristi od Klintonovih beleški, jer to nisu pravni dokumenti, niti obavezujući. Inače, Klintonova beleška je objavljena u „Gardijanu“, a nastala je neposredno pred dešavanje u Srebrenici i nekoliko meseci pre sklapanja Dejtonskog sporazuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala