Rusija pravi nove robote za svemirske misije

© Sputnik / Grigoriy SisoevRuski robot - android
Ruski robot - android - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi ruski svemirski robot, koji se pravi za rad na površini Međunarodne svemirske stanice (MSS), biće proizveden u nekoliko primeraka – jedan od njih moći će da ide u kosmos, drugi će ostati na Zemlji, a treći može biti uništen, izjavio je izvršni direktor Naučno-proizvodnog udruženja „Androidna tehnika“ Evgenij Dudorov.
„‘Teledroid’ (projekat za izradu robota za rad na površini Međunarodne svemirske stanice) biće napravljen u dva-tri primerka. U pitanju su konačna verzija, koja će poleteti u svemir, njena verna kopija, koja će ostati na Zemlji, i još nekoliko varijanata između, koje su potrebne za razvoj tehnologija. Ne isključujem mogućnost da bi, u okviru mnogobrojnih testova, jedan od finalnih primeraka mogao da bude uništen“, objasnio je Dudorov.

On je podsetio da neki proizvođači opreme prave do pet identičnih primeraka za razne testove pre lansiranja u svemir zbog zahteva za svemirskom tehnikom.

„Verna kopija koja ostaje na Zemlji neophodna je kako bi u slučaju vanredne situacije sa robotom u svemiru bilo moguće simulirati sličnu situaciju na Zemlji, shvatiti uzroke i sve popraviti“, objasnio je Dudorov.

Robot koji se pravi u okviru projekta „Teledroid“ biće napravljen kao antropomorfni robot bez nogu koji će raditi na spoljnoj površini MSS. U februaru 2020. godine objavljeno je da je završen nacrt i tehničko projektovanje tog sistema. Lansiranje robota u svemir planirano je za 2024. godinu.

Dudorov je dodao je da će robot „Fjodor“, koji je leteo u svemir, biti upotrebljen za testiranja tehnologija, koje će zatim da budu iskorišćene na novom ruskom svemirskom robotu.

© Foto : Twitter / FEDORRobot Fjodor u orbiti Međunarodne svemirske stanice
Rusija pravi nove robote za svemirske misije - Sputnik Srbija
Robot Fjodor u orbiti Međunarodne svemirske stanice

Androidni robot „Fjodor“ napravile su kompanije „Androidna tehnika“ i Fond za perspektivna istraživanja. Eksperiment sa robotom na Međunarodnoj svemirskoj stanici izveden je sa kosmonautima Aleksejem Ovčinjinom i Aleksandrom Skvorcovom. Brod „Sojuz MS-14“ sa robotom lansiran je u nisku Zemljinu orbitu 22. avgusta. Pet dana kasnije, brod se spojio sa Međunarodnom svemirskom stanicom. „Sojuz MS-14“ napustio je stanicu 6. septembra i izveden je iz orbite.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala