Putin Erdoganu: Treba sprečiti eskalaciju napetosti na Kavkazu

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski i turski lider, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o napetosti između Azerbejdžana i Jermenije, situaciji u Libiji i Siriji, saopštile su administracije dva predsednika.
„Naš predsednik i ruski lider Vladimir Putin tokom telefonskog razgovora su ocenili korake za jačanje rusko-turskih odnosa. Oni su razgovarali i o napetosti između Azerbejdžana i Jermenije, kao i o događajima u regionu, pre svega u Siriji i Libiji“, navodi se u saopštenju administracije Erdogana.

U Kremlju su saopštili da su se dva lidera složila da diplomatsko rešenje problema Nagorno-Karabaha nema alternativu. Putin je naglasio važnost sprečavanja svih dejstava koji podstiču eskalaciju napetosti. Predsednici su izrazili spremnost da koordiniraju napore u cilju stabilizacije situacije u regionu.

Podsetimo, eskalacija sukoba na jermensko-azerbejdžanskoj granici započela je 12. jula. Poslednjih dana strasti se smiruju, ali je i dalje napeta situacija.

Istorija sukoba između Azerbejdžana i Jermenije seže u daleku 1988. godinu, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah (NKAO) objavio o izlasku iz Azerbejdžanske SSR. U septembru 1991. godine u centru ove oblasti u Stepankerteu objavljeno je o uspostavljanju Nagorno-Karabahske Republike (NKR).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala