Ukrajina predala protestnu notu Rusiji zbog parade na Krimu

© Sputnik / Vasiliй Batanov / Uđi u bazu fotografijaBrodovi Crnomorske flote na generalnoj probi vojno-pomorske parade u Sevastopolju
Brodovi Crnomorske flote na generalnoj probi vojno-pomorske parade u Sevastopolju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine predalo je protestnu notu MIP Rusije zbog održane vojne parade u Sevastopolju 26. jula i tom prilikom osudilo militarizaciju Krima, saopštila je pres-služba Ministarstva inostranih poslova Ukrajine.
Ukrajina osuđuje protivpravnu demonstraciju „vojne moći“ Rusije, a takođe i akcije militarizacije privremeno zauzetih teritorija autonomne republike Krim i grada Sevastopolja, što predstavlja značajnu pretnju regionalnoj bezbednosti. Ukrajina traži od Rusije da prekine međunarodne i protivpravne akcije protiv državnog suvereniteta i teritorijalne celovitosti Ukrajine i da preduzme mere za deokupaciju delova teritorije Ukrajine“, kaže se u saopštenju.
U ministarstvu takve odluke ocenjuju, kao još jedno narušavanje Rusije normi međunarodnog prava i rezolucija generalne skupštine UN i ukrajinskog zakonodavstva.

Pored toga u ukrajinskom Ministarstvu inostranih poslova su podvukli, da je organizacija morske parade „još jedna ilustracija namera Rusije u eskalaciji napetosti u ukrajinsko-ruskim odnosima“.

Podsećamo, da je u nedelju u Sevastopolju održana morska parada u čast Dana ratne mornarice. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala