Milion asteroida preti Zemlji, četiri stižu u jednom danu

CC0 / Piksabej / Planeta Zemlja i asteroid – ilustracija
Planeta Zemlja i asteroid – ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ova nedelja počinje užurbanim naletima asteroida, a uz četiri „svemirske stene“ koje će u utorak proći blizu Zemlje, dve tinejdžerke iz Indije otkrile su da će još jedan asteroid „zapretiti“ našoj planeti.

Asteroid malih dimenzija 2020 OO1 prozujaće na udaljenosti od 669.000 kilometara od naše planete 27. jula, a onda ćemo dan kasnije biti svedoci četiri prolaska asteroida kraj Zemlje.

Za početak, imaćemo relativno siguran i kratkotrajan boravak 2020NZ i 2020 OE2 asteroida od 28 i 12 metara prečnika koji će proći kroz naše „kosmičko dvorište“ na sigurnoj udaljenosti od 3,1 i 1,7 miliona kilometara.

Posle toga asteroid 2020 OY4 prečnika oko tri metra proći će kraj zemlje na udaljenosti od samo 41.500 kilometara a potom i 2020OR4, prečnika 26 metara, na deseatak puta većoj udaljenosti od 457.000 kilometara, javlja RT.

To je ipak preblizu jer udaljenost Meseca od zemlje iznosi 384.400 kilometara ali ne bi trebalo da nas zabrine jer nas oni verovatno neće pogoditi, a čak i kad bi krenuli ka Zemlji, atmosfera bi ih razgradila.

Uz to, dve četrnaestogodišnje Indijke Vajdehi Vekarija i Radika Lakani otkrile su asteroid HLV2514 koji će proći blizu Zemlje. Tinejdžerke su otkrile asteroid tokom kampanje pretrage asteroida u Indiji kojom rukovodi NASA.

​Iako izgleda da naša planetarna odbrana funkcioniše optimalno, astronaut Evropske svemirske agencije (ESA) Paolo Nespoli upozorio je da postoji više od milion asteroida koji bi mogli pogoditi Zemlju.

Nekada najstariji aktivni astronaut Agencije pre nego što se povukao 2018. godine u 61. godini, objavio je video o asteroidu 163348 (2002 NN4), koji je Zemlja prešao 3,2 miliona kilometara, sa prilično zloslutnim natpisom kojim je 30. juna obeležio Svetski dan asteroida .

„Između malog i velikog, tamo je više od milion asteroida koji bi mogli pogoditi Zemlju. Upravo sada zanemarujemo verovatnoću da se oni masovno pojave. Vreme je da delujemo“, napisao je Nespoli.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala