Medvedev: Kome još treba G7?

© Sputnik / Ekaterina Štukina / Uđi u bazu fotografijaBivši premijer Rusije Dmitrij Medvedev
Bivši premijer Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vrednosti G7 su vrlo sumnjive, raniji format „velike sedmorke“ nikome nije potreban, izjavio je bivši ruski premijer Dmitrij Medvedev.
„Koliko puta do sada je već bilo rečeno da nikom nije potrebna ova „osmorka“ u ranijem obliku. Svet se promenio i bez Kine, Indije i drugih država ne može se ni o čemu diskutovati“, primetio je Medvedev.

On je naglasio da su „vrednosti G7 vrlo sumnjive pored G20 i drugih međunarodnih formata“.

„Ali, ne, nastavljaju da pričaju o Krimu i Ukrajini kao o uslovima preporoda „osmorke“. Iako znaju da je Krim zauvek vraćen Rusiji, a da je rešenje krize na jugoistoku pitanje Ukrajine. Rusija ne želi da se vrati u zastareli format diskusije o međunarodnim pitanjima“, napisao je Medvedev na svojoj stranici na Vkontakte.

Ranije je ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas izjavio da nije moguće dalje proširivanje formata G7 i uključivanje Rusije u tu grupu. Nemačka je odbila predlog američkog predsednika Donalda Trampa da na samit G7, osim Rusije, pozove još tri zemlje – Indiju, Južnu Koreju i Australiju.

Mas je rekao da su odnosi sa Rusijom trenutno teški u mnogim oblastima, ali da je ta zemlja potrebna za rešavanje sukoba u Siriji, Libiji i Ukrajini.

Rusija je iz G7 isključena 2014. godine nakon ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom, a Tramp je prošlog meseca sugerisao da bi G7 ponovo mogla biti proširena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala